Zuidkoreaanse arbeidswet deels opgeschort

SEOEL, 28 FEBR. Een Zuidkoreaanse parlementscommissie heeft besloten dat de omstreden nieuwe arbeidswet zaterdag slechts gedeeltelijk van kracht wordt.

Dat heeft de commissie vanmorgen meegedeeld. De wetsartikelen die ontslagen mogelijk maken blijven voorlopig opgeschort. Het parlement worstelt door interne verdeeldheid nog met een alternatief voor de omstreden nieuwe arbeidswet. De volksvertegenwoordiging staat onder grote druk. Ongeveer 150.000 aanhangers van de militante vakcentrale KCTU legden vanmorgen het werk enkele uren neer om aanpassing van de wet te eisen. De KCTU zou volgens het parlement moeten worden erkend. De parlementscommissie is echter sterk verdeeld als het gaat om de bepalingen die bedrijven verbieden stakende werknemers hun loon door te betalen en vakbondsvertegenwoordigers binnen hun muren toe te laten. De parlementscommissie houdt vast aan flexibele werktijden, een eis van de werkgevers, maar kwam niet uit de maximumduur van de werkdag. Het overleg in de commissie zit muurvast, zo zei een woordvoerster. Leiders van de regeringspartij en de oppositie voeren naar haar zeggen overleg over de volgende stap. De regering wilde de wet, die eind december door het parlement werd gejaagd, gewoon uitvoeren. President Kim Young-sam zag zich echter na aanhoudende demonstraties en internationale druk gedwongen om de wet weer aan de volksvertegenwoordiging voor te leggen. De KCTU heeft gedreigd met een herhaling van de massale protestacties die na de aanvaarding van de wet op 26 december uitbraken en ruim een maand duurden. (Reuter, DPA)