Ziekenhuis in Bagdad

Foto: BAGDAD - Ziekenhuis in Irak. De gezondheidszorg in Irak, dat sinds 1990 aan een internationaal handelsembargo is onderworpen, staat op het punt van instorten, zo heeft de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Hiroshi Nakajima, gisteren na een vierdaags bezoek aan Irak gezegd.

Volgens Nakajima is er een ernstig gebrek aan medicijnen en andere benodigdheden zoals injectiespuiten en verband. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zei gisteren dat Irak morgen de eerste leveringen van voedsel en medicijnen tegemoet kan zien in het kader van de olie-voor-voedsel regeling met de VN, waarover vorig jaar mei in principe overeenstemming werd bereikt. Volgens de WHO hadden de leveringen in december kunnen beginnen, maar heeft de Iraakse regering de bestelling van medicijnen steeds uitgesteld. De WHO vreest dat er in Irak allerlei ziekten op het punt staan uit te breken. Volgens Nakajima moeten er snel maatregelen worden genomen voordat malaria en tyfus zich verspreiden. De levering van medicijnen en voedsel geschiedt onder strikte controle van VN-waarnemers om te garanderen dat deze bij de Iraakse bevolking terechtkomen. (Foto Oleg Klimov/Fotoloods)