Vaker marihuana op doktersrecept

ROTTERDAM, 28 FEBR. Het aantal uitgeschreven doktersrecepten voor marihuana is het afgelopen half jaar fors gegroeid. Eén op de tien apotheken in Nederland heeft wel eens medicinale marihuana verstrekt en dit aantal groeit “dagelijks”. Dat zegt de Stichting Maripharm in Rotterdam. Maripharm heeft van het ministerie van VWS een gedoogstatus gekregen om, als enige in de wereld, marihuana te kweken voor apotheken.

Volgens Maripharm is het afgelopen half jaar sprake van een “explosieve stijging” van de vraag naar hun medicinale marihuana. Dit produkt is volgens de stichting zuiverder en betrouwbaarder dan de doorsnee marihuana in coffeeshops. Inmiddels zouden meer dan 160 apotheken bij Maripharm om de drug hebben gevraagd. Medio vorig jaar waren dat er nog “enkele tientallen”.

Woordvoerder Patrick van Uffelen van Maripharm: “Zowel bij de artsen die het recept verstrekken als de patiënten die erom vragen lijkt een drempel te zijn weggevallen. Elke dag melden zich bij ons nieuwe apotheken voor de aanvraag van marihuana”. Van Uffelen zegt dat die vraag zich niet beperkt tot de grote steden. “Wij verstrekken ook aan apotheken in de kleinste dorpjes.”

Marihuana mag in Nederland officieel niet worden voorgeschreven door artsen. Eind vorig jaar adviseerde de Gezondheidsraad minister Borst (Volksgezondheid) om hasj niet te erkennen als medicijn. Volgens de Raad is het vaak onduidelijk waar marihuana precies vandaan komt. Ook zijn de actieve bestanddelen in de marihuana niet voldoende onderzocht.

Medicinale marihuana wordt gebruikt bij diverse ziektes. Patiënten met kanker gebruiken het tegen misselijkheid bij chemotherapie en als pijnstiller. Aidspatiënten wekken er hun eetlust mee op en mensen die last hebben van staar nemen het ter verlaging van de oogboldruk. Patiënten met de spierziekte multiple sclerose (MS) gebruik marihuana als sierverslapper.

De Amsterdamse apotheek 'Gein' verstrekt ongeveer één keer in de maand marihuana, aldus apotheker H. de Jong. “De patiënten, een MS-patient en een Aidspatient, reageerden positie op het middel.” De Landelijk Huisartsen Vereniging (LHV) wil niet reageren op de cijfers van Maripharm omdat zij “onvoldoende geïnformeerd” is over het medicinaal gebruik van marihuana.

    • Mark van Bergen