Tientallen doden bij aardbeving Pakistan

NEW DELHI, 28 FEBR. Bij een zware aardbeving in de zuidwestelijke Pakistaanse provincie Baluchistan zijn vanmorgen ten minste 48 mensen om het leven gekomen. Tientallen anderen raakten gewond. Het epicentrum van de beving, die een kracht van 7,3 op de schaal van Richter had, lag ruim 100 kilometer ten oosten van de hoofdplaats Quetta.

Vooral enkele dorpjes bij de plaats Harnai werden zwaar getroffen. Binnen enkele uren werden daar dertig doden uit de grotendeels ingestorte huizen gehaald. Ook in Quetta zelf viel een drietal doden door instortende muren. Nog altijd is men in die stad niet vergeten hoe in 1935 bij een beving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter meer dan 30.000 mensen werden gedood.

Hoewel het buiten koud was, verkozen de meeste bewoners in Quetta en elders om de nacht verder in de buitenlucht door te brengen uit angst voor nieuwe schokken. Zo'n 20 minuten na de eerste beving deed zich een tweede schok voor met een intensiteit van 6,3 op de schaal van Richter, terwijl in de uren daarna mildere schokken voelbaar waren. Veel gelovige moslims begaven zich in allerijl naar de moskee om te bidden, terwijl anderen met geweren in de lucht schoten om hun slapende medeburgers te waarschuwen dat er gevaar dreigde.

Gevreesd wordt dat het dodental nog verder zal oplopen omdat veel van de dorpen in de omgeving van het epicentrum zijn geïsoleerd, mede omdat de wegen door de aardbeving zijn ontwricht. Niettemin zal het aantal slachtoffers van de aardbeving, die zich om 2.10 lokale tijd in de zeer vroege ochtend voordeed, relatief beperkt blijven omdat Baluchistan een zeer droog en dun bevolkt gebied vormt. In de provincie, die zo groot is als het vroegere West-Duitsland, wonen alles bijeen slechts vijf miljoen mensen.

Eenheden van het Pakistaanse leger zijn inmiddels ingeschakeld om te helpen bij de reddingswerkzaamheden. Vanuit de lucht viel volgens de autoriteiten vanmiddag goed te zien dat zeer veel huizen zijn ingestort.