Scholen vies door financiële tekorten

DEN HAAG, 28 FEBR. Nederlandse basisscholen zijn vies. Staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) gaat bij de bekostiging van de schoonmaak van de basisscholen uit van te lage kosten, waardoor scholen onder andere wc-drempels niet vaak genoeg laten schoonmaken.

Dit hebben het Tweede-Kamerlid Koekkoek (CDA) en woordvoerders van andere oppositiepartijen Netelenbos gisteren voorgehouden tijdens een overleg over de bekostiging van het basisonderwijs. Uit een onderzoek naar het contract tussen basisscholen en schoonmaakbedrijven bleek dat “geen enkele school goed wordt schoongemaakt”, aldus het CDA. Oorzaak is volgens die partij en de kleine confessionele partijen dat basisscholen structureel 23 procent te weinig geld krijgen van Netelenbos “en daar lijdt ook de schoonmaak onder”, aldus Koekkoek.

Basisscholen zijn niet verplicht de 252,5 miljoen gulden die ze in totaal ontvangen voor de schoonmaak van hun gebouwen, ook te besteden aan die schoonmaak. Netelenbos bestrijdt dat scholen te weinig geld krijgen voor de schoonmaak, omdat ze er jaarlijks slechts 170 miljoen gulden aan uitgeven. De gebouwen, “inclusief wc-drempel” worden volgens haar “sober maar verantwoord” schoongemaakt. Volgens de staatssecretaris besteden basisscholen geld dat is bedoeld voor de schoonmaak aan een speeltoestel van 45.000 gulden voor het schoolplein.