Rente op geldmarkt verhoogd

AMSTERDAM, 28 FEBR. De Nederlandsche Bank heeft het voornaamste rentetarief voor de geldmarkt, de beleningsrente, verhoogd van 2,5 procent tot 2,7 procent.

Met de renteverhoging is een einde gekomen aan het verschil tussen de Nederlandse en de Duitse beleningsrente van een half procent, dat de centrale bank vrijwel geheel vorig jaar heeft aangehouden. De Duitse beleningsrente bevindt zich al geruime tijd op 3 procent.

De kracht van de gulden tegenover de Duitse mark maakte een veel lagere Nederlandse rente lange tijd mogelijk. In april vorig jaar gingen er nog maar 1,1150 guldens in een mark. Sindsdien heeft de gulden terrein verloren. Deze week noteerde de Nederlandse munt op de zwakste mark-koers in twee jaar, met koersniveaus rond 1,1240 gulden. Die koers is overigens nog steeds sterker dan de officiële spilkoers van de gulden tegenover de mark, die 1,12673 bedraagt. De rente op de interbancaire geldmarkt was de afgelopen tijd al gestegen, tot rond 2,95 procent. Handelaren gingen er dan ook vanuit dat de Nederlandsche Bank met zijn officiële beleningstarief mee omhoog moest. De koers van de gulden reageerde vanmorgen niet op de rentestap.