Nieuwe termijn voor Berisha als president

TIRANA, 28 FEBR. De regerende Democratische Partij in Albanië zal president Berisha maandag voordragen voor een tweede termijn van vijf jaar. Op die dag komt het parlement bijeen om een nieuwe president te kiezen.

Het mandaat van Berisha loopt op 9 maart af. Gisteren werd bekend gemaakt dat de nationale raad van de Democratische Partij hem een nieuwe termijn gunt. Van de 90 leden van de raad stemden 85 voor Berisha en onthielden vijf zich van stemming. In het parlement, waar de Democratische Partij 122 van de 140 zetels bezet, zal zijn herverkiezing naar verwachting geen problemen opleveren. Wel dringt een groep van twaalf parlementariërs en twee vooraanstaande leden van de Democratische Partij sinds vorige week openlijk aan op het aftreden van premier Meksi en zijn kabinet.

Studenten van de universiteit van Vlorë, die achttien dagen in hongerstaking zijn om het aftreden van Meksi af te dwingen, trekken momenteel de meeste aandacht in Albanië. In de zuidelijke stad Gjirokaster gingen 46 studenten gisteren ook in hongerstaking. Politie-eenheden omsingelden het universiteitsgebouw en eisen dat ze de 'illegale' actie staken. In 1990 waren studenten de motor achter het protest dat het communistische regime ten val bracht. Azem Hajdari, een van de toenmalige studentenleiders en nu parlementariër voor de Democratische Partij, behoort tot de dissidenten binnen de partij. (AFP, Reuter)