Nedpho al jaren boven norm Nuis

AMSTERDAM, 28 FEBR. Het Nederlands Philharmonisch Orkest besteedt het komende seizoen 10,5 procent van de speeltijd aan Nederlandse muziek.

Het overschrijdt daarmee fors de door staatssecretaris Nuis (OCW) opgelegde norm van 7 procent. Maar het orkest heeft zich daartoe niet laten dwingen. Het speelde al jaren meer dan 7 procent Nederlandse muziek en directeur Jan Willem Loot keerde zich gisteren bij de presentatie van de plannen voor het komende seizoen krachtig tegen de door Den Haag opgelegde norm, die met een boete kan worden afgdwongen. “Deze verplichting met kruidenierstrekjes is onzinnig en dwang op orkesten in de invulling van hun artistiek beleid is onjuist.”

Het Nederlands Philharmonisch Orkest besteedt onder leiding van chef-dirigent Hartmut Haenchen in het komende seizoen twee hele maanden al zijn krachten aan de uitvoering van Wagners Die Walküre bij de Nederlandse Opera. In die tijd zal een aantal gastorkesten de lacunes in de programmering opvullen. Er komt na vijf jaar een eind aan het vaste gastdirigentschap van de Rus Vassili Sinaiski, nadat was geconstateerd dat er te weinig ontwikkeling was in de artistieke samenwerking. De Bulgaar Vesko Eshkenazy is benoemd tot concertmeester.