Nederlaag voor Tories, minderheid Lagerhuis

WIRRAL/LONDEN, 28 FEBR. De Britse premier, John Major, staat sinds gisteren aan het hoofd van een minderheidsregering na de grote overwinning van Labour bij de tussentijdse verkiezing voor Wirral South. Labour kreeg gisteren 53 procent van de stemmen, tegen 34 procent voor de Conservatieven.

Labour-leider Tony Blair reageerde opgetogen op de overwinning van zijn partij. “De kiezers van Wirral South hebben hun zegje gedaan. Nu moet het hele land dat doen, zodat we eindelijk weer doel en richting kunnen krijgen.” De Britse algemene verkiezingen moeten voor eind mei worden gehouden.

Vergeleken met de verkiezingen van 1992 maakte 18 procent van het electoraat in Wirral South de overstap van de Conservatieven naar Labour. Wirral South, sinds 1983 een apart kiesdistrict, werd tot nu toe gezien als een 'veilig' district voor de Conservatieven.

Als de uitslag van Wirral South naar het hele Verenigd Koninkrijk wordt vertaald zou Labour een meerderheid in het Lagerhuis krijgen van meer dan honderd zetels. Onderzoekers wijzen er echter op dat tussentijdse verkiezingen geen goede graadmeter zijn voor de uitslag van algemene. Kiezers die tussentijdse verkiezingen gebruiken om een signaal van protest af te geven over het regeringsbeleid blijven bij algemene verkiezingen hun 'oude' partij vaak trouw.

Labour ligt in de opiniepeilingen al een jaar lang ongeveer twintig procent voor op de Conservatieven. Ook peilingen echter zijn in het Verenigd Koninkrijk vaak onbetrouwbaar, mede omdat veel Britten niet willen toegeven in de beslotenheid van het stemhokje toch op de Conservatieven te stemmen. Zo had Labour bij de vorige algemene verkiezingen in 1992 een grote voorsprong op de Conservatieven, maar uiteindelijk won Major toch. Daar staat weer tegenover dat in de moderne Britse parlementaire geschiedenis geen enkele partij er in is geslaagd om in zo'n korte tijd een achterstand van 20 procent in de peilingen om te zetten in een overwinning.

Enkele uren voordat het resultaat van de verkiezingen bekend werd kondigde de Scottish National Party al aan dat zij op 10 maart een vertrouwenstemming wil over de regering-Major. De Ulster Unionisten, wier steun Major nodig heeft om zo'n stemming te kunnen overleven, lieten echter in een verklaring weten geen behoefte te hebben aan vervroeging van de verkiezingen. (Reuter)