Minder mensen in VS aan aids gestorven in 1996

ROTTERDAM, 28 FEBR. De sterfte aan aids in de Verenigde Staten is in de eerste helft van 1996 voor het eerst gedaald. Tot nu toe groeide het aantal per half jaar getelde aids-doden steeds, sinds de epidemie 15 jaar geleden begon. Het Centres for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta zei dat betere medicatie en preventie hun vruchten beginnen af te werpen.

In 1995 werd 2 procent meer aids-patiënten gediagnostiseerd dan het jaar daarvoor. Het is de laagste groei ooit gemeten, waarschijnlijk veroorzaakt door betere preventiemaatregelen. De nieuwe virusgroeiremmende middelen en medicijnen die bijkomende infecties bestrijden hebben als effect dat patiënten langer in leven blijven. Daardoor zijn er nu wel meer patiënten in leven (223.000) dan ooit te voren in de VS. Het effect van de nieuwste proteaseremmers en combinatietherapieën komt in deze cijfers overigens nog nauwelijks tot uiting. Het CDC schat het aantal overledenen in de eerste helft van 1996 op 22.000, bijna 3.000 minder dan in de eerste helft van 1995. Donna Shalala, minister voor volksgezondheid, stelde gisteren 200 miljoen dollar voor aids-patiënten beschikbaar. Het bedrag is bedoeld om arme patiënten in stedelijke gebieden met de dure maar levensverlengdende medicamenten te kunnen behandelen. (Reuters)

Er is de afgelopen jaren wel gespeculeerd dat de zaak van de Kroatische Serviërs Milosevic heel wat minder aan het hart gaat dan op het eerst gezicht lijkt. De Serviërs in Kroatië staan bekend om hun eigengereidheid: ze zijn notoire lastpakken die zich van tijd tot tijd koppig verzetten tegen de scenario's die Milosevic in het verre Belgrado voor hen uitdoktert. Het is niet ondenkbaar dat Milosevic, terwille van een prettige regeling in Bosnië, de Kroatische Serviërs laat vallen. Wat die dan gaan doen is een open vraag. Maar duidelijk is wel dat het vredesproces in Bosnië in een kritiek en misschien wel laatste stadium is beland en dat van de Serviërs nu dramatische beslissingen worden verwacht. Voor Vuk Draskovic is de zaak al duidelijk: “Krajina is definitief verloren” voor de Serviërs, zo werd hij gisteren door de International Herald Tribune geciteerd.