Koersstijging helpt Akzo Nobel aan nieuw record

ARNHEM, 28 FEBR. Het winstcijfer over 1996 dat het Nederlands-Zweedse chemieconcern Akzo Nobel gisteren presenteerde - met 1,318 miljard fractioneel hoger dan de 1,314 miljard gulden over 1995 - mag er schriel uitzien, het bedrijf vestigde wel opnieuw een record. In atletiektermen gesproken 'met enkele hondersten van een seconde', maar toch.

De verleiding is altijd groot Akzo Nobel te vergelijken met DSM. De Limburgse chemiereus zag vorig jaar de winst duikelen met 32,7 procent ten opzichte van het superjaar 1995 en was niettemin tevreden. In zoverre mag Akzo-topman mr. C.J.A. van Lede zeker met genoegen terugzien op 1996.

Akzo Nobel is vorig jaar wel een behoorlijk handje geholpen door de koers van de Amerikaanse dollar, het Britse pond en de Zweedse kroon. En dat mocht ook wel, want juist goedkope buitenlandse valuta en een dure gulden hebben Akzo Nobel de afgelopen jaren het leven zuur gemaakt.

De omzet van Akzo groeide vorig jaar vooral als gevolg van een positief valuta-effect met 4 procent tot 22,4 miljard gulden. Het bedrijfsresultaat steeg met 58 miljoen tot 2,03 miljard gulden.

Geholpen door die valuta heeft Van Lede 'de verwachting voor 1996 gehaald'. Het jaar zal de boeken ingaan als een jaar van 'stop and go', de economie stond even stil en kwam - zij het later dan voorzien - weer op gang.

Tegenover de meevallende valutakoersen had Akzo ook een forse tegenvaller. Het wetenschappelijk gekrakeel rond de pil, dat in Groot-Brittannië ontstond heeft dochter Organon flink geld gekost, 70 miljoen in termen van het bedrijfsresultaat.

Dat het jaar langzaam op gang kwam, maakt Van Lede duidelijk aan de hand van de bedrijfsresultaten per kwartaal. Lag dat in de eerste drie maanden van 1996 nog 11 procent onder het niveau van dezelfde periode in 1995, vervolgens ging het naar min 3, plus 3 en plus 32 procent.

Na de 'stop and go' ligt het accent voor dit jaar bij Akzo Nobel op 'hernieuwde groei'. Hopend op de gunstige conjunctuur voorziet het concern een gematigde, vrij stabiele groei op zijn belangrijkste markten. En dus denkt Akzo Nobel dit jaar een hogere netto winst te behalen.

De divisie Pharma zag het bedrijfsresultaat met 6 procent groeien van 750 miljoen tot 795 miljoen gulden. Organon, dat receptgeneesmiddelen maakt, had het moeilijk door de 'pilaffaire'. Ook extra kosten voor nieuw geïntroduceerde produkten - Remeron tegen depressie en Puregon tegen onvruchtbaarheid - zetten de winst onder druk.

Het mindere resultaat van Organon werd echter meer dan gecompenseerd door hogere bijdragen van de andere bedrijven in deze sector, Organon Technika (diagnostiek), Intervet (veterinaire farmacie), Diosynth (grondstoffen voor geneesmiddelen) en Chefaro (drogisterij-geneesmiddelen). De farmaceutische activiteiten van Akzo bedroegen in 1996 20,1 procent van de totale omzet, in '95 was dat nog 19,9 procent.

De bedrijfswinst van Coatings (verven en lakken) steeg substantieel, van 474 miljoen in 1995 tot 592 miljoen gulden in 1996.

De divisie Chemie (basis chemicaliën, zouten) zag dit cijfer juist met 5 procent dalen tot 608 miljoen.

Bij Vezels gaat het bar slecht. Het bedrijfsresultaat daalde van 158 miljoen in 1995 tot 82 miljoen gulden vorig jaar.

Het is niet verwonderlijk dat Pharma en Coatings de oogappels van Van Lede zijn. Akzo Nobel zal zich steeds meer op die divisies richten, omdat zij voor stabiliteit moeten zorgen.

De chemie blijft lastig. De produktie nam vorig jaar met vijf procent toe, terwijl de verkoopprijzen één procent onder die van 1995 doken. Akzo Nobel gaat het bedrijf Salt America van de hand doen - “onze activiteit daar houdt niets meer of minder in dan zout uit de aarde halen en er weer op teruggooien bij slecht weer” - en de PVC-sector maakt uiterst moeilijke tijden door.

De marktomstandigheden voor vezels blijven ongunstig, maar Akzo Nobel wil ze niet kwijt. “Dat we ons bedrijf in Ede willen verplaatsen naar het loonkosten-vriendelijke Polen bewijst dat we kiezen voor overleven in deze branche,” aldus Van Lede.

    • Bram Pols