Judobond benoemt voor het eerst vrouw als trainer

NIEUWEGEIN, 28 FEBR. De Judo Bond Nederland heeft vanmorgen op zijn bondsbureau in Nieuwegein vier nieuwe bondstrainers gepresenteerd. Bij de mannen wordt Louis Wijdenbosch hoofdtrainer, bij de mannenjunioren Theo Meijer, bij de vrouwen wordt Marjolein van Unen hoofdtrainer en bij de vrouwenjunioren Jur Raatjes.

Boven het viertal zal nog een coördinator worden benoemd. De trainers tekenden gisteren een voorlopige aanstelling voor één jaar. Het bondsbestuur streeft ernaar de technische staf tot en met de Olympische Spelen van 2000 aan te stellen. De vacatures waren afgelopen najaar ontstaan door het ontslag van de bondscoaches Visser en Van der Geest.

Het nieuwe bestuur van de judobond, onder voorzitterschap van K. Letterie, hoopt met de aanstelling van een coördinator de communicatieve problemen die de laatste jaren schering en inslag waren tussen de respectieve bondstrainers en de clubtrainers te voorkomen. Oud-topjudoka en oud-juniorentrainer Theo Knegjens werd als eerste aangezocht door Letterie, maar hij besloot deze week niet op de uitnodiging in te gaan.

Knegjens meent dat de judowereld “een rijk van subculturen is geworden, waarin negatieve machten elkaar te veel beïnvloeden”. Om dat te veranderen moest er volgens de voormalige kampioen een cultuuromslag komen. “Een intentiebereidheid om met elkaar te praten en compromissen te sluiten. In de judowereld ontlenen zoveel mensen macht en status aan hun functie dat het bijna lachwekkend is geworden. De cultuur in de topsport is onveilig geworden voor degenen die het beoefenen. Emotioneel had ik deze functie wel willen aanvaarden, maar als ik mijn verstand raadpleeg weet ik dat er weinig eer te behalen valt. Om het goed te doen zou ik socio-therapeutisch werk moeten doen. Dat doe ik al beroepshalve, daar heb ik daar in mijn vrije tijd geen zin in.”

Voorzitter Letterie geeft toe dat meer kandidaten te kennen gaven geen zin in een trainerschap te hebbem vanwege de vele subculturen in de judowereld. Om conficten in de toekomnst te vermijden denkt hij na overleg met de bondstrainers en de coördinator een gedragscode in te stellen. Knegjens is juist een tegenstander van opgelegde regels. “Ik wil openheid en geen dictatoriale regimes; die passen niet in mijn filosofie.”

Wijs geworden door de slechte ervaringen in de samenwerking tussen bondscoaches en clubtrainers, heeft het judobestuur besloten vier mensen als trainer aan te stellen. Het streeft ernaar de clubcoaches meer te betrekken bij de coaching op kampioenschappen. “Wanneer een judoka er prijs op stelt door zijn eigen trainer te worden gecoacht, moet er ruimte voor zijn. Van financiële vergoedingen voor de clubcoaches kan geen sprake zijn, daar is geen geld voor. Ik besef dat de rijke clubs daarmee in het voordeel zijn”, bekende Letterie.

De aanstelling van de 34-jarige Marjolein van Unen is opmerkelijk, omdat zij een vrouw is. Van Unen heeft als judoka een grote staat van dienst; zij was driemaal Europees kampioen en eenmaal tweede op een wereldkampioenschap. Zij is sportschoolhouder en trainster in Brielle. De vraag is of Van Unen door alle vrouwenjudoka's wordt geaccepteerd. De belangrijkste kandidaat was de 29-jarige Raatjes, die als coach van de junioren en assistent van Van der Geest tal van internationale titels met zijn meisjesploeg behaalde. In een vraaggesprek met een regionaal dagblad zei Raatjes onlangs echter dat “de bond niet om hem heen kon”. Mede daardoor viel Raatjes af. De Groninger is ook trainer is van een paar topjudoka's, zoals kampioen Karin Kienhuis.

Letterie verklaarde bewust naar een vrouwelijke coach voor de vrouwenjudoka's gezocht te hebben. “Daar is het vrouwenjudo aan toe. Wij willen ook in de topsportcommissie en later in het bestuur meer vrouwen een plaast geven.”

Louis Wijdenbosch is een verrassende keuze. De 32-jarige Zaandammer was als judoka vijf keer Nederlands kampieon, een keer vijfde op de Europese kampioenschappen en een keer vijfde op de wereldkampioenschappen. Hij treedt regelmatig op als coach van de Haarlemse club Kenamju van Van der Geest en heeft een praktijk fysiotherapie. Wijdenbosch was niet de eerste kandidaat. Belangstelling was er voor de Belg Robert van de Walle en voor meervoudig kampioen Theo Meijer. De laatste wil geen tijd vrijmaken voor het trainerschap van de senioren omdat hij bezig is een sportschool op poten te zetten en zijn gezinsleven niet wil laten lijden onder het drukke bestaan van bondscoach.

Cor van der Geest, die als clubcoach van een groot aantal mannen- en vrouwenjudoka's met alle bondstrainers te maken krijgt, is niet gecharmeerd van een vrouw als bondscoach van de vrouwen. “Boven de vrouwen moet denk ik een man staan. Ik heb al te veel emmers vol zien huilen. Ik heb niets persoonlijks tegen Van Unen. Het gaat mij om het feit dat het per se een vrouw moest worden. Raatjes was de beste geweest. Maar die heeft zijn mond voorbijgepraat. Ik houd me nu afzijdig. Ik zal het proces bewaken. En als ik er een slecht gevoel over heb, wil ik er niets meer mee te maken hebben.”

    • Guus van Holland