Hervatting overleg bij Avebe

VEENDAM, 28 FEBR. De vakbonden en de directie van aardappelzetmeelconcern Avebe zijn vanmorgen voor het eerst sinds de staking, die maandag begon, in gesprek gegaan. Het initatief daartoe ging uit van de directie.

Volgens een woordvoerder brengt de nu vijf dagen durende staking in de vier produktiebedrijven grote schade toe aan de onderneming, de leden-aandeelhouders en andere bedrijven, zoals de transport- en expeditiesector.

Na anderhalf uur werd het gesprek geschorst, waarna een manifestatie volgde bij het hoofdkantoor van Avebe in Veendam, waarbij ongeveer 800 werknemers aanwezig waren. Vanmiddag praten bonden en directie verder. De directie weigerde tot voor kort elk overleg met de bonden, omdat er nog een studie gaande was naar een reorganisatieplan.

Volgens districtsbestuurder S. Kloosterman van de Industrie- en Voedingsbond CNV wordt de staking voorlopig niet afgebroken. “Het gonst van de geruchten. We willen duidelijkheid en de garantie dat er geen banen verdwijnen.”

De produktie ligt vanaf gisteren geheel stil bij Avebe. Ook de personeelsleden van de vestiging in Veendam en het distributiecentrum in het Overijsselse De Krim legden gisteren het werk neer. Van de 1.700 werknemers staken er nu 1.500.

De vakbonden eisen een volledige werkgelegenheidsgarantie van de directie, die na 10 maart met nieuwe plannen komt om de negen business-units verder te decentraliseren. Het concern moet zich concentreren op kernactiviteiten, vindt de onlangs aangetreden directievoorzitter A. J. Zoomers. In het personeelsblad liet hij doorschemeren taken die daartoe niet behoren te willen afstoten. Het personeel vreest dat bewaking, civiele diensten en onderhoudswerk zullen worden afgestoten.

De staking bij Avebe brak maandag uit bij de vestiging in Foxhol. Daarna sloten de bedrijven in Ter Apelkanaal, Gasselternijveen, Veendam en De Krim zich aan. Ook het distributiecentrum in Veendam, van waaruit de produkten worden vervoerd, ligt stil. In de schuren van boeren liggen nu 270.000 ton aardappelen te wachten op verwerking. Elke dag van uitstel levert Avebe een schadepost op van 40.000 gulden.