Duitse regering houdt vast aan atoomtransport

BONN, 28 FEBR. De Duitse regering zet het omstreden atoomtransport ('Castor') naar Gorleben door ondanks het aangekondigde verzet van anti-kernenergie organisaties. Het transport, dat vanmorgen is begonnen, leverde gisteren in de Bondsdag emotionele discussies op waarbij regering en oppositie elkaar beschuldigden van verdere escalatie van de situatie.

“Wij houden ernstig rekening met aanslagen op het transport”, zei hoofdcommissaris Roegler van de politie in Gorleben (Nedersaksen) vanmorgen desgevraagd. “Hopelijk raken er geen mensen gewond”, aldus Roegler. Ook woordvoerder Rudiger Rosenthal van Greenpeace uit Hamburg meent dat geweld niet kan worden uitgesloten. “Helaas is geweld van beide zijden onvermijdelijk als gevolg van deze onzinnige energiepolitiek”, aldus Rosenthal in een reactie.

Greenpeace en tal van Bürgerinitiatieve houden dit weekeind protestdemonstraties. Woensdag, als het transport in Gorleben in het oosten van Nedersaksen aankomt, worden tienduizend mensen verwacht.

De politie heeft vanmorgen in Baden-Württemberg veertig demonstranten opgepakt. Daar namen ongeveer 600 actievoerders deel aan een wegblokkade. Het transport wordt beschermd door 30.000 politie-agenten die verdeeld worden over het honderden kilometers lange treintraject van het zuiden naar het noorden. Het is de grootste politie-inzet in de naoorlogse Duitse geschiedenis, die de staat 66 miljoen mark kost.

CDU-minister Manfred Kanther van Binnenlandse Zaken besloot eerder deze week de politiemacht vrijwel te verdubbelen wegens het grote verzet van de anti-kernenergiebeweging. Het atoomtransport van zes containers met hoog radio-actief afval van kerncentrales uit Frankrijk (La Hague) en Beieren (Grundremmingen) is het omvangrijkste dat tot nog toe is uitgevoerd. Het afval zal in Gorleben tijdelijk worden opgeslagen.

De emoties rondom het Castor-transport liepen eerder deze week al hoog op. Tal van sabotage-acties werden uitgevoerd tegen het treinverkeer in Duitsland. Verscheidene treinen in de omgeving van Frankfurt werden uitgeschakeld door brandstichtingen in schakelkasten.

Honderden scholieren houden al dagen sporthallen bezet in de omgeving van Gorleben om te voorkomen dat hier oproerpolitie wordt gehuisvest.

Pagina 5: 'Politiek symbool'

Tijdens het debat gisteren in de Bondsdag over het atoomtransport was de discussie tussen regeringspartijen en oppositie heftig. Minister Kanther legde een verklaring af over de noodzaak van het transport en onderstreepte dat “wie geweld uitlokt op een ferm antwoord kan rekenen”. Kanther, die steeds door boegeroep van Groenen- en SPD-afgevaardigden werd onderbroken, maakte duidelijk dat de regering niet voor geweld door de knieën zal gaan. Ook verdedigde hij het regeringsbeleid waarbij kernenergie als belangrijke energiebron wordt beschouwd. Hij beschuldigde de Groenen en de SPD er van mede verantwoordelijk te zijn voor gewelddadigheden als gevolg van het transport.

De opstelling van SPD-minister van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen, Gerhard Glogowski, noemde hij onacceptabel. Glogowski heeft de tijdelijke opslag juist in Gorleben, dat “politiek een grote symbolische waarde heeft voor de anti-kernenergiebeweging”, onverantwoord genoemd. Gorleben is al tientallen jaren het symbool van de anti-atoombeweging in Duitsland. Soortgelijke transporten naar opslagplaatsen bij Ahaus en Greifswald leverden in het verleden nauwelijks verzet op. Bij Gorleben kwam het echter steeds tot veldslagen met de politie en tal van linkse 'Autonomen' die de treinrails saboteerden. “Een slimme rechtsstaat gaat niet met zijn kop door iedere muur die er is”, zei SPD-minister Glogowski gisteren. Daarom moet het huidige Castor-transport “het laatste” zijn. Hij noemde het transport onnodig zolang niet duidelijk is waar het atoomafval definitief moet worden opgeslagen. De SPD, die in de jaren zeventig als regeringspartij koos voor opslag in Gorleben, is nu de mening toegedaan dat nucleaire transporten “gevaarlijk en overbodig” zijn. De politie verwacht de grootste problemen bij Dannenberg waar de containers dinsdag moeten worden overgeheveld op vrachtwagens, die de lading 20 kilometer verder vervoeren naar Gorleben.

    • Michèle de Waard