De beste krantenfoto

De beste krantenfoto van het afgelopen jaar is volgens negen kinderen uit alle delen van de wereld de foto van de redding van een baby uit een woeste rivier. Twee reddingswerker hangen aan een touw en vissen de eenjarige Cassandra Gomez uit de kolkende Guayamil-rivier in het Zuid-Amerikaanse land Puerto Rico.

Cassandra woonde in een huis aan de rand van de rivier, maar doordat een orkaan het water opstuwde is de rivier overstroomd en werden alle huizen langs de rivier vernield. De foto werd gemaakt in september 1996 door John McConnico van het Amerikaanse foto- en persbureau Associated Press.

Een van de kinderjuryleden was Sannemarije Ridder (11) uit Veendam. Ze vertelt: “Een van de juryleden kwam uit Puerto Rico: Francisco Castillo Ruiz, en hij vertelde hoe het allemaal gegaan was met die overstroming. Dat de ouders van de geredde baby omgekomen waren. Zelf had ik een andere foto gekozen, maar deze vind ik ook goed. Vooral dat je ziet dat die twee mensen hun leven durven te wagen om een kinderleven te redden.”

Sannemarije werd uitgenodigd om mee te doen aan de kinderjury nadat ze een brief had gestuurd aan World Press Photo in Amsterdam. Ze stuurde een krantenfoto mee en beschreef in een brief waarom ze dat een goede foto vond. Het was een foto uit Roemenië van een vrouw die een baby met de dodelijke ziekte aids knuffelt. Ze schreef ondermeer: “Wat ik zo ontroerend vind aan deze foto is dat je kunt zien dat kindjes met aids ook hartstikke lief zijn en heus niet altijd worden verwaarloosd maar gewoon geknufeld worden en liefde krijgen van een verzorgster of moeder.”

Sannemarije vertelt dat ze niet elke dag de krant leest. Dat ze meedeed aan de brievenronde voor de kinderjury komt door haar opa. Die knipte de oproep voor kinderjuryleden uit de krant en stuurde die aan haar op. Ze vond het leuk, twee dagen jureren met buitenlandse kinderen in Amsterdam. Ze spraken Engels met elkaar, 'behalve de Franse en Luxemburgse jongens, die kenden geen Engels.' De andere leden van de kinderjury kwamen uit Denemarken, Engeland, Finland, Spanje en Hongarije. In april zullen de foto's die de volwassenen-jury en kinderjury gekozen hebben, te zien zijn in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

    • Paul Steenhuis