Damrak volgt New York mee naar beneden

AMSTERDAM, 10 DEC Een lager slot op Wall Street was vanmorgen het motief voor een terugslag van de aandelenkoersen na de recordreeks van deze week. Met name Getronics en ABN Amro moesten terug, luchtvaartmaatschappij KLM steeg tegen de trend in.

AMSTERDAM Rond het middaguur bedroeg de schade op het Damrak 7,57 punten voor de AEX-index, die daarmee precies een procent lager was op 739,56 punten. De licht hogere dollar, op 1,9026 gulden had geen effect op de beurskoersen, en dat gold ook voor de obligatiemarkt. Ook Londen en Frankfurt moesten vanmorgen terug, zij het minder sterk dan de Amsterdamse beurs.

Wall Street was ruim 0,8 procent lager en reageerde daarmee voor de tweede opeenvolgende dag op de waarschuwing die de Amerikaanse centrale-bankpresident Greenspan woensdag gaf over de koersniveau's op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het Greenspan-effect sijpelde door op het Damrak, zeker ook omdat ABN Amro-topman Kalff zich gisteren bij Greenspans analyse aansloot.

Het aandeel van ABN Amro zelf moest vanmorgen ook terug. ABN Amro zette de daling van afgelopen dagen voort en leverde 3 gulden in op 137 gulden. Handelaren noemen als oorzaak zowel het schandaal rond de opgestapte bestuurder De Bièvre als het feit dat de bank op het huidige hoge winstniveau kwetsbaar lijkt voor tegenslagen.

Bedrijfsnieuws zorgde op het Damrak voor verdeeldheid. Grootste daler onder de hoofdfondsen was Getronics, dat 2,70 gulden omlaag ging op 62,30 gulden. De automatiseerder die uitermate geliefd is bij beleggers, meldde vanmorgen een stijging van de winst met 35 procent tot 132 miljoen gulden.

Fors terreinverlies was er ook voor Unilever, dat 7,90 gulden achteruit ging op 362,80 gulden. Ook hier speelden winstnemingen een rol, naast het gegeven dat de voedingsmiddelenindustrie op Wall Street al onder druk stond.

Belangrijkste uitschieter in positieve zin was KLM, dat zeven dubbeltjes omhoog ging tot 57,40 gulden. Op de lokale markt stonden Van Dorp Groep en BAM, die beiden in de rode cijfers zijn gedoken, zwaar onder druk. Van Dorp (onder meer kantoorartikelen) ging 2,30 gulden onderuit op 24 gulden. Aannemer BAM, die in Duitsland zware verliezen heeft geleden, verloor 5 gulden op 111 gulden. Medicijnengroothandel ACF plukte daarentegen de vruchten van onverwacht mooie cijfers: een koerswinst van 1 gulden op 31 gulden.

Op de Europese valutamarkten steeg de koers van de Amerikaanse dollar vanmorgen licht. Rond het middaguur werd 1,9026 gulden genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,8995 gulden gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York ondervond gisteren nog steeds de gevolgen van de bezorgde uitlatingen van Alan Geenspan, de Amerikaanse centale-bankpresident, over de hoge beurskoersen.

Greenspan zorgde woensdag na zijn uitspraak voor een daling van de beursindex met 55 punten. Gisteren zakte het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote fondsen met 58,11 punten tot 6925,07.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot fors lager. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen daalde met 464,56 punten (2,44 procent) tot 18.557,00. Handelaren schreven dat verlies toe aan winstnemingen.