Britse overname drukt winst van Ballast

De overname van de Britse utiliteitsbouwer Wiltshier heeft Ballast Nedam nog weinig plezier bezorgd. Reorganisaties en integratie met de eigen Britse dochter hebben Wiltshier vorig jaar rode cijfers bezorgd. Ballast Nedam als geheel zag zijn winst vorig jaar licht dalen van 92,1 miljoen gulden tot 91,5 miljoen, ondanks een aanzienlijke toename van de omzet.

Het bouw- en baggerconcern noemt de lange vorst vorig jaar als belangrijkste oorzaak voor het matige resultaat.

In de tweede helft van vorig jaar waren de resultaten duidelijk beter dan in het eerste half jaar. Voor dit jaar verwacht Ballast een winstgroei van zeker 5 procent. De omzet zal dit jaar ongeveer op hetzelfde niveau blijven. Vorig jaar steeg de omzet van het concern met circa 400 miljoen gulden dankzij de overname van Wiltshier. Daarnaast zorgde autonome groei voor een stijging van de omzet van 3 miljard gulden tot 3,8 miljard.

Sterker dan de nettowinst daalde het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening: van 98,1 miljoen gulden tot 91,7 miljoen. Het rendement op eigen vermogen kwam nog altijd uit op 17,9 procent, ruim boven de doelstelling van 15 procent. De orderportefeuille groeide vorig jaar van 2,7 miljard gulden tot 3,6 miljard, al ging die grotere toestroom aan opdrachten voorbij aan de divisie Europese Bouw.