Boerenverstand

Wie de topman van een bank over de gang ziet banjeren met een glas melk en een broodje weet: dit is de Rabobank. In het land waarvan ING-dochter Postbank in haar tv-reclames laat zingen dat lunch een broodje kaas is, is de Rabobank de bank. Een zuinige bank met verhoudingsgewijs de grootste stille reserves van alle Nederlandse banken.

De zuinigheid zorgde wel voor aanzienlijke vertraging in de overname van Robeco. Het had eind vorig jaar al lang rond moeten zijn, maar de Amerikaanse toezichthouders op de banken wilden eerst het naadje van de kous weten en maakten toen problemen. Om hen te apaiseren wordt het beheer van vastgoed zoveel mogelijk op afstand gezet van de grote bankzaken (agri-business financiering) die de Rabobank in de VS onderneemt.

Niemand in Utrecht had blijkbaar de kleine lettertjes van de Bank Holding Company Act gelezen. Ook op financiële adviseurs, die in een vroeg stadium uitkomst hadden kunnen brengen, leek bezuinigd. Geen dure Angelsaksische investment banks, maar twee Hollandse accountantsfirma's. Geen kwaad woord over accountants, maar of die van de ins en outs van de Amerikaanse bankwetgeving op de hoogte zijn is de vraag.

Zelfs de viering van een miljardendeal, zoals de overname deze week van vermogensbeheerder Robeco, gebeurt op het oog ingetogen. De argeloze toeschouwer ziet wat functionarissen met fraaie pennen, een stropdas en een fles in cadeauverpakking heen en weer wandelen. En in de tas de cd met gouwe ouwe? Van You'll never walk alone tot Hermans Hermits' hit No milk today.

    • Menno Tamminga