Aziatische 'tijgers' investeren meer in Europese Unie

BRUSSEL, 28 FEBR. De directe investeringen in Europa door Aziatische ontwikkelingslanden nemen gestaag toe. Van 100 miljoen dollar in de periode 1989-1992 zijn ze gegroeid naar 800 miljoen in de jaren 1992-1994, zo blijkt uit een rapport van UNCTAD. De VN-organisatie voor handel en ontwikkeling presenteerde de nota gisteren in Brussel. Een belangrijk deel van de investeringen is terechtgekomen in Nederland.

De UNCTAD spreekt van een belangrijke ontwikkeling die “een nieuwe dynamiek” bloot legt. Zowel Europa als Azië kan profiteren van het “tweerichtingverkeer” van investeringen, meent topeconoom Padma Mallampally van de VN-organisatie.

Uit het onderzoek blijkt dat naast Japan ook de “tijgers” Hongkong, Korea, Taiwan en Singapore duidelijk voet aan de grond krijgen in Europa. Ongeveer 5 procent van de directe buitenlandse investeringen in de unie kwam in 1995 uit de Aziatische ontwikkelingslanden. UNCTAD verwacht een snelle toename in de komende jaren, omdat de economieën in deze landen blijven groeien en bedrijven willen uitbreiden. “De Aziatische firma's staan nog maar aan de poort van de Europese markt”, menen de onderzoekers. Overigens ontvangen de Verenigde Staten nog steeds veel meer investeringen uit de Aziatische ontwikkelingslanden.

Hoewel de arbeidskosten relatief hoog zijn, oefent de Europese Unie toch aantrekkingskracht uit op de Aziatische investeerders, zowel in de produktiesector als de dienstverlening. Directere toegang tot de omvangrijke Europese markt met zijn grote verscheidenheid speelt daarbij een rol, maar ook de beschikbaarheid van hoogontwikkelde technologieën, onderzoek en vakkennis.

Ook de pogingen van Europese landen om via premies en belastingvoordelen buitenlandse investeerders aan te trekken en de flexibiliteit op de arbeidsmarkt helpen volgens Mallampally.

De 'tijgers' hebben inmiddels ook de Midden- en Oosteuropese landen ontdekt. Daar geldt het extra voordeel van goedkope arbeidskrachten. Bovendien kunnen de Aziatische bedrijven door de privatiseringen gemakkelijker bestaande bedrijven overnemen. (ANP)