Assuradeur GAN krijgt injectie

PARIJS, 28 FEBR. De Franse overheid steekt 11 miljard franc (3,5 miljard gulden) in het verzekeringsconcern GAN. De geldinjectie is bedoeld om de boeken van het concern over 1996 te verbeteren met het oog op de privatisering, die nog dit jaar moet plaatsvinden.

Ondanks de financiële steun, die minister van Financiën Jean Arthuis gisteren aankondigde, komt het verlies over vorig jaar uit op ongeveer 5 miljard franc. Hierbij is een additionele voorziening is ingecalculeerd van 14 miljard franc voor de onroerend-goedsector.

De steun is noodzakelijk geworden gezien de volgens Arthuis “dramatische situatie” bij de onderneming. De minister schrijft het verlies toe aan een uit de hand gelopen uitbreidingsstrategie. “De verantwoordelijken daarvoor zijn al opgestapt”. Arthuis heeft topman Didier Pfeiffer opgedragen maatregelen te nemen.

Pfeiffer neemt tijdelijk de zaken waar bij GAN. Hij is vice-bestuursvoorzitter bij de Franse verzekeraar UAP en hij heeft de leiding bij GAN overgenomen van Jean Bonnaud. De laatstgenoemde kreeg vorig jaar zijn ontslag na de mislukte privatisering van CIC, de bankdivisie van GAN. Voor CIC was onder meer de Nederlands-Belgische bank/verzekeraar Fortis in de race.

Onder GAN valt ook nog het onroerendgoedbedrijf UIC. Deze poot draait al jaren met verlies. De afgelopen drie jaar heeft UIC aan GAN zeker dertig miljard franc gekost.

De kosten van een vorig en het huidige reddingsplan komen uit op 23 miljard franc. Het bedrag kan nog oplopen door staatsgaranties voor verliezen in de onroerend-goedportefeuille. Minister Arthuis zei dat de totale kosten zullen worden goedgemaakt door de opbrengst van de privatisering van GAN en CIC. (AFP)