Winst ABB groeit met 16 procent

ZÜRICH, 27 FEBR. Het Zweeds-Zwitserse elektro- en machinebouwconcern ABB heeft vorig jaar de nettowinst zien stijgen met 16 procent van 1,2 miljard naar 1,3 miljard dollar (2,5 miljard gulden). ABB deed goede zaken in de groeimarkten. De kwakkelende economie in West-Europa drukte daar echter de afzet.

De omzet steeg volgens een bekendmaking vanmorgen met 2 procent tot 34,6 miljard dollar. Het concern schrijft de winstverbetering toe aan een productiviteitsstijging, opnieuw lagere produktiekosten in de groeieconomieën en kostenbesparingen. ABB verwacht dit jaar een nettowinst op het niveau van 1996. Analisten hadden gerekend op een nettoresultaat van 1,3 tot 1,6 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat bleef met 3 miljard dollar ook steken op het niveau van 1995. Het concern kende in 1995 een winstexplosie, mede dankzij de 250 miljoen dollar die resulteerde uit de bundeling van de railactiviteit met Daimler-Benz. De combinatie Adtranz brengt minder in dan de vroegere ABB-vervoerdivisie.