Wet maakt weg vrij voor kernenergie in Indonesië

JAKARTA, 27 FEBR. Het Indonesische parlement heeft gisteren een wetsvoorstel geaccepteerd dat particuliere bedrijven en staatsondernemingen toestemming geeft voor de bouw en het beheer van kerncentrales. Milieugroepen in Indonesië en Australië protesteerden.

Tegenstanders van het wetsvoorstel binnen het Indonesische parlement hebben de stemmingsprocedure onwettig genoemd, omdat slechts 75 van de 500 parlementariërs aanwezig waren. Maar volgens een regeringswoordvoerder hadden er 317 voor het debat ingeschreven.

Formeel regelt het aangenomen wetsvoorstel de aansprakelijkheid in geval van een ongeluk. Praktisch betekent de aanvaarding van de wet dat de weg vrij is voor de plaatsing van een groot aantal kerncentrales. De Indonesische regering beoogt de installering van 12 kerncentrales. Met de bouw van de eerste van ongeveer 1800 megawatt zou al in 2000 moeten worden begonnen. De centrale komt te staan aan de voet van de slapende vulkaan Muria op Java.

De regering kiest voor een formule waarin de bouwers ook eigenaar en beheerder van de reactoren worden. Een consortium van het Japanse Mitsubishi, het Amerikaanse Westinghouse en het Koreaanse Samsung zou al een haalbaarheidsstudie hebben verricht voor drukwaterreactoren. Ook het Canadese AECL, dat zwaarwaterreactoren van het type Candu levert, toonde belangstelling. Tegenstanders wijzen erop dat Indonesië geen onafhankelijk toezichtsorgaan voor kernenergie heeft. Zij vinden plaatsing van kerncentrales in het dichtbevolkte Java dat geregeld door aardbevingen wordt getroffen te riskant. (AP)