Voorlopig vier Nederlanders naar Documenta Kassel

ROTTERDAM, 27 FEBR. De Nederlandse kunstenaars Ed van der Elsken, Rem Koolhaas, Marijke van Warmerdam en Aglaïa Konrad zijn geselecteerd voor de Documenta, die van 21 juni tot 28 september in Kassel zal worden gehouden.

Deze lijst is nog niet definitief, zo meldt een woordvoerster van de Documenta, omdat er tot 19 juni nog uitbreidingen of wijzigingen mogelijk zijn. “Op die datum zullen we de lijst van deelnemers pas bekendmaken; we willen niet dat van tevoren alle aandacht op de afzonderlijke namen wordt gericht”, aldus de woordvoerster. De namen van Van der Elsken, Koolhaas en Van Warmerdam wilde ze wel bevestigen. De naam van Aglaïa Konrad ontbrak op de lijst Nederlanders, maar dat komt waarschijnlijk doordat Konrad een Oostenrijkse is die in Nederland woont.

Tijdens de Documenta, die wordt georganiseerd door de Française Cathérine David, zal onder andere het Hundred Days programma plaatshebben, waarbij voor elke dag nieuwe organisatoren en kunstenaars worden uitgenodigd. Dat hierbij een of meer Nederlanders aanwezig zullen zijn is volgens de woordvoerster 'niet denkbeeldig'.

De vier voorlopige Nederlandse deelnemers passen goed in het profiel dat David met deze Documenta voor ogen staat. Ze wil van de tentoonstelling een 'culturele manifestatie' maken, die niet noodzakelijkerwijs is gebonden aan de beeldende kunst of aan de actualiteit. Dit verklaart de deelname van fotograaf Van der Elsken, die in 1990 overleed, en de aanwezigheid op de lijst van architect Rem Koolhaas (1944). Hij ontwierp een omvangrijk stedenbouwkundig plan voor de stad Lille en bouwde onder andere de Kunsthal in Rotterdam en het Danstheater in Den Haag.

Marijke van Warmerdam (1959) is vooral bekend geworden met haar films en video's, onder andere de Douchende man op NS-station Schiphol. In 1995 vertegenwoordigde zij Nederland op de Biennale van Venetië, samen met Marlene Dumas en Maria Roosen. Op dit moment heeft ze onder andere tentoonstellingen in het Van Abbe Museum in Eindhoven en het MUKHA in Antwerpen. Zij zal op de tentoonstelling met één werk vertegenwoordigd zijn. Aglaïa Konrad (1960) maakt foto's van mensen in de 'openbare ruimte' over de hele wereld, van São Paulo tot Osaka. Op dit moment is werk van haar te zien op een tentoonstelling in Museum Dhondt-Dhaenens in het Deurle. Voor de Documenta zal Konrad nieuw werk maken. De vorige Documenta werd in 1992 georganiseerd door de Belgische museumdirecteur Jan Hoet. Hij selecteerde toen twee Nederlandse kunstenaars: Marlene Dumas en Henk Visch.

    • Hans den Hartog Jager