Voorkeur; Theater

MOEDER INDIA Het Internationaal Danstheater brengt met vaart en verve een hartverwarmende en afwisselende voorstelling met sprankelende dansen uit het reuzenrijk India. 'Moeder India' is een uitbundig en kleurig feest met zang, dans en schitterende exotische muziek. 28 febr Oosterhout De Bussel, 2 mrt Rotterdam Stadsschouwburg, 5 mrt Middelburg Stadsschouwburg, 6 mrt Deventer Schouwburg.

BEESTENBOEL Introdans ensemble voor de jeugd presenteert een collectie speelse choreografieën, even afwisselend als dieren in de dierentuin. Nacho Duato betrok het vogelhuis voor zijn ballet 'Uccelli', in 'Psycho Killer' stelt Daniël Ezralov de verzorgers op de proef, de Afrikaanse grote katten brachten Nils Christe in hun ban voor een stukje uit 'Aziza...', terwijl Kirsten Debrock voor 'Monkey business' het gedrag van de orang-oetan bestudeerde. 1 mrt Kampen Stadsgehoorzaal, 2 mrt Deventer De Leeuwenbrug.

EEN WESP VAN HOUT Armando en Cherry Duyns, stemmiger dan ooit, nemen afscheid van Herenleed, na 25 jaar weemoed en verlangen, moedwil en misverstand. 28 febr Alkmaar De Vest, 1 mrt Enschede Twentse Schouwburg, 2 mrt Rotterdam Zuidplein, 5 mrt Den Haag Diligentia.

EELT Puntige tragi-komedie van Hetty Heyting, Martin van den Ham en Jon van Eerd over de pijnlijke geheimen van twee broers en hun zus. 1 mrt Vianen Stadshof, 5 mrt Dronten Meerpaal, 6 mrt Amsterdam Kleine Komedie.

A CLOCKWORK ORANGE Gespierde jongerenversie van Anthony Burgess' boek over adolescentengeweld. Engelstalig, met de boodschap die in de verfilming ontbrak: dat het allemaal vanzelf overgaat zodra die punks volwassen zijn. 4 mrt Eindhoven Stadsschouwburg, 5 mrt Sittard Stadsschouwburg, 6 mrt Oosterhout De Bussel.

WINGS OF WAX De dichter W.H. Auden en Brueghels 'Icarus' inspireerden Jirí Kylián tot een nieuw meesterwerk: 'Wings of wax'. Een ondersteboven hangende boom haalt hierin het luchtruim naar de toneelvloer. Het wordt door de superbe dansers van NDT 1 in razende vaart doorkruist. Hans van Manen blijft in dit programma binnenshuis met zijn ingetogen 'Kammerballett', terwijl Billy Forsythe met het extroverte 'Say bye-bye' weer de straat opzoekt. 28 febr, 1 mrt Rotterdam Rotterdamse Schouwburg.

THE SOUND OF MUSIC Aanvallige versie van de sprookjesachtige musical door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, met An Lauwereins en Ernst Daniël Smid. 4, 5 mrt Rotterdam Zuidplein, 6 mrt Amsterdam Carré.

EN VERDER Als ik het niet dacht light verse-cabaret door Kees Torn. 1 mrt Hellevoetsluis Twee Hondjes; Lang Leve de Opera Met Jasperina de Jong en Lieuwe Visser 28 febr Stadskanaal Geert Teis, 1 mrt Leeuwarden De Harmonie, 4 mrt Enschede Twentse Schouwburg, 5 mrt Amersfoort De Flint, 6 mrt Leiden Schouwburg;Amanda Een monoloog van Walter van den Broeck, gespeeld door Ingeborg Elzevier. 1 mrt Leiden Leidse Schouwburg, 4 mrt Groningen Stadsschouwburg, 6 mrt Alkmaar de Vest; Hoera We Zijn Normaal Liedjes van Annie M.G. Schmidt, 28 febr Etten-Leur De Nobelaer, 1 mrt Delft De Veste, 3 mrt Rijswijk Schouwburg, 4, 5 mrt Utrecht Stadsschouwburg; De Vier Jaargetijden Cabaret van Hans Liberg 28 febr, 1 mrt Tilburg Stadsschouwburg, 4, 5 mrt Rotterdam De Doelen, 6 mrt Helmond Het Speelhuis; Niet Zeiken, Gewoon Doen Vincent Bijlo: scherpzinnige grappen met een kwaaïge ondertoon, 28 febr Venlo De Maaspoort, 1 mrt Gouda Schouwburg, 5 mrt Beverwijk De Nieuwe Slof; Tour '97 Zoetgevooisde theaterzang door de groep Intermezzo, 1 mrt Zwijndrecht De Uitstek, 4 mrt Terneuzen Zuidlandtheater, 5 mrt Doetinchem Amphion; Afgeragd De cabaretgroep Niet Uit Het Raam 1 mrt Deventer Theater Bouwkunde, 6 mrt Arnhem Stadsschouwburg; Sex Verrassend persiflage-cabaret van de Vliegende Panters, 28 febr Eindhoven Stadsschouwburg, 5 mrt Terneuzen Zuidlandtheater; Scherzo Mini & Maxi en negen veelzijdige musici. 1 t/m 4 mrt Bussum 't Spant; West Side Story 28 febr t/m 6 mrt Rotterdam Luxor.