Voorkeur; Muziek

GAUDEAMUS VERTOLKERS CONCOURS Het 31ste Internationaal Vertolkersconcours van de stichting Gaudeamus voor eigentijdse muziek wordt van 2 t/m 9 maart gehouden in Rotterdam: in het conservatorium, Zaal De Unie en de Schouwburg. Het openingsconcert is 2 maart 15u30 in de hal van het Conservatorium, waar van 3 t/m 8 maart ook de voorronden plaatsvinden. De finale is 9 maart 20u15 in de Schouwburg. Alle ronden, ook de finale, zijn gratis toegankelijk.

Het centrale instrument is dit jaar het klavecimbel onder de titel 'La Boîte à Punaises', in het Nederlands 'de spijkerkist'. Van 5 t/m 7 maart zijn er in De Unie overdag klavecimbelworkshops met Chiel Meijering, Guus Janssen en Jukka Tiensuu. Recitals worden gegeven door drie virtuozen: Jukka Tiensuu (6 maart), Annelie de Man (7 maart) en Elisabeth Chojnacka (8 maart).

COMBATTIMENTO CONSORT Het Combattimento Consort maakt een tournee met een programma van 'Buitengewone meesterwerken': 18de-eeuwse muziek van Porpora, Fux, Jomelli, Telemann, Vivaldi en Rameau. 28 febr 10u15 't Voorhuys Emmeloord; 1 maart 20u15 Stadsgehoorzaal Leiden; 2 maart 12u Agora Theater Lelystad; 5 maart 20u30 De Harmonie Leeuwarden; 7 maart 20u15 Stadstheater Zoetermeer; 8 maart 20u30 Concertzaal Tilburg; 9 maart 14u15 Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam.

PASSIONEN Het Passieseizoen, dit jaar bijzonder in verband met het 75-jarig bestaan van de Nederlandse Bachvereniging, begint dit jaar met drie uitvoeringen van de verloren gegane Markus Passion van Bach, in de reconstructie van dirigent Jos van Veldhoven, die koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging leidt. Solisten zijn Johannette Zomer, Andreas Scholl, Gerd Türk en Peter Kooy. 2 maart 14u30 Grote Kerk Naarden; 3 maart 20u15 Westerkerk Amsterdam; 4 maart 20u15 Vredenburg Utrecht. Kaartverkoop: 030-2513413.

FIVE UP HIGH Op zijn eerste cd liet dit kwintet o.l.v. tenorist Jasper Blom hardbop met een ruige rafelrand horen. Of dit met de nieuwelingen, saxofoniste Carolyn Breuer, pianist Jeremy Manasia en bassist Johan Plomp, nog steeds het geval is moet worden afgewacht omdat de nieuwe cd 'The Deep' pas tijdens de concerten wordt gepresenteerd. 28 febr De Tobbe Voorburg, 1 mrt BIMhuis Amsterdam, 4 mrt Dizzy Rotterdam, 12 mrt Hopper Antwerpen.

ZAP MAMA Bestaat de Belgisch-Zaïrese groep Zap Mama eigenlijk nog wel? Op 'Seven', de nieuwe cd, 'zapt' leidster Maria Daulne frequenter dan ooit, van taal naar taal, van genre naar genre, maar van de a capella zangroep waarmee het begon is alleen op de achtergrond zo af en toe nog iets te merken. 2 mrt Carré Amsterdam.

RAILROAD JERK Inspiratie ligt tussen de diepvrieskippen in de supermarkt, aldus zanger Marcellus Hall over de lo-fi rock'n'roll van Railroad Jerk. 27 febr Doornroosje, Nijmegen, 28 febr Tivoli, Utrecht, 1 mrt Melkweg, Amsterdam, 2 mrt Vera, Groningen.

WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS Nederlandse en Belgische popmuzikanten zingen hun succesnummers met het Metropole Orkest. Dit keer met Arno Hintjens en de kopstukken van K's Choice, dEUS, Daryll-Ann en Caesar. 27 febr Paradiso, Amsterdam.

VÄRTTINÄ Folk uit Finland. 1 mrt Melkweg, Amsterdam, 2 mrt Noorderligt, Tilburg.