Voorkeur; Galerie

GINY VOS In Amerika staan alleen in Disneyland kastelen. Giny Vos ontwierp er een voor New York. Als nou op een goede avond alle kantoorbazen en klerken in de wolkenkrabbers in de skyline van Manhattan op bevel van Vos het licht aan- of uitdeden, dan vormden die lichten samen een kasteel, met torens en transen. Dan holden de bazen en de klerken snel over de Brooklyn Bridge en konden ze hun eigen lichtkasteel zien stralen. Vos geeft vast een voorproefje van het resultaat op een computeruitdraai. Galerie Oele. Lijnbaansgracht, 314, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u. eerste zo vd maand 14-17u.

HENK VISCH Je kunt andermans dromen niet dromen, maar soms kun je ze wel zien: die van Henk Visch bijvoorbeeld, en meteen ben je jaloers, want de dromen van Henk Visch zijn alleen maar blauw en zwart en vol van de merkwaardigste gebeurtenissen. In een blauw vierkant zwemt een vis, op de rand ervan jongleert een mannetje, in een arm wonen een naakte vrouw, een penis en een sleutel, grote zwarte insecten kruipen naar de einder en vooral dat mannetje dat parmantig zit op de schouder van een ander mannetje, wat zou je dat graag dromen. Galerie d'Eendt, Spuistraat 272, Amsterdam. T/m 16 mrt. Do t/m za 12-18u, zo 14-18u

UNDER MY SKIN 'Under my skin' is de titel van een groepstentoonstelling bij Artis in Den Bosch. Er zijn vijf schilders bijeengebracht die op een opmerkelijke manier omgaan met de 'huid' van het schilderij. Frank Hutchison brandde voorstellingen in karton, Bastia Sluter laat door middel van bleekwater op velours figuren opdoemen die uit een andere wereld lijken te komen. Voor alle exposanten geldt dat de verfhuid geen doel op zichzelf is, maar dat het juist gaat om de meer ongrijpbare betekenissen die door de verf worden opgeroepen. De andere schilders zijn Jacqueline Kostermans, Rik Meijers en Rob Arbouw. Boschveldweg 471, Den Bosch. T/m 16 mrt. Geopend do-zo 13-17u.

WAT AF IS, IS NIET GEMAAKT Kunstcriticus en curator Mark Kremer vroeg voor zijn tentoonstelling 'Wat af is, is niet gemaakt' aan 25 kunstenaars een werk uit te kiezen dat 'een opmerkelijke wending in hun oeuvre weerspiegelt'. Een lastige vraag, die wel een gevarieerde tentoonstelling heeft opgeleverd. Met o.a. Aernout Mik, Job Koelewijn, Mirjam de Zeeuw, Renée Kool en Berend Strik. In de Utrechtse School, Boorstraat 107, Utrecht. T/m 3 mrt. Geopend wo-zo 13u30-17u30.

GABOR ROSKO De van origine Hongaarse galerie Zichy presenteert in Leiden onder de titel 'Plantenleven, geheimzinnig?' recente aquarellen en tekeningen van de eigenzinnige kunstenaar Gábor Rósko, een Hongaar die geruime tijd in Nederland werkte. Zijn bladen hebben een hoog surrealistisch gehalte, zoals ook te zien is in het boek '50 drawings', dat de organiserende Stichting Européer net heeft uitgegeven. Steenstraat 7, Leiden. T/m 13 mrt. Geopend wo-vr 13-18u, za 13-17u.

EN VERDER Tafil Musovic bij De Schone Kunsten, Haarlem, Wilma Caris en Tanja Smit t/m 16 mrt bij galerie Maurits van de laar, Den Haag; Remy Jungerman t/m 19 mrt bij Lumen Travo, Amsterdam; Mai van Oers en Lisa Couwenbergh bij de Archipel, Apeldoorn, t/m 16 mrt; Ine Lamers bij Reuten Galerie, Amsterdam, t/m 8 mrt; Herman de Vries bij Art Affairs, Amsterdam, tot 17 mrt; beelden van Tom Claassen bij Fons Welters, Amsterdam, tot 2 mrt; Tony Scherman bij Barbara Farber, Amsterdam, t/m 20 mrt.