Voorkeur; Films

MICROCOSMOS, LE PEUPLE DE L'HERBE Twee Franse amateurbiologen construeerden een weilandschap in de schuur van hun huis en filmden met een 35-millimeter camera parende slakken, vechtende mieren, ritsende rupsen, en een Sisyphus-kever in de weer met een bal mest. De beelden maken duidelijk dat je voor een superieure spektakelfilm geen dinosauriërs nodig hebt. In 10 theaters.

THE PORTRAIT OF A LADY Hyperintelligente, vaak te subtiele verfilming door de Nieuw-Zeelandse Jane Campion van Henry James' gelijknamige roman uit 1881 over een jonge Amerikaanse (Nicole Kidman) in Europa voor wie de wereld aan haar voeten ligt, en die zich toch laat strikken en ruïneren. Bombardement van hoogwaardige scènes beneemt de kijker soms de adem. In 12 theaters.

SHINE Scott Hicks' filmbiografie over de Australische concertpianist David Helfgott, die na een tyrannieke opvoeding in Perth Londen een zenuwinzinking kreeg, pretendeert geen case-history te zijn, maar een beknopt verhaal over gebroken talent en lyrische waanzin. Met veel gevoel voor humor en empathie voor vader en zoon, en een gedenkwaardige vertolking van Geoffrey Rush als een opgewekte gek. Den Haag: Babylon. Amsterdam: Alfa, Kriterion Theater/Studio K, The Movies. Enschede: Alhambra. Groningen: Camera. Maastricht: Palace. Rotterdam: Pathé Schouwburgplein. Utrecht: Camera/Studio Theater.

TREES LOUNGE Net als zijn grote voorbeeld John Cassavetes is de acteur Steve Buscemi in zijn regiedebuut meer geïnteresseerd in de personages en de tekening van hun karakters dan in een dwingend plot. Zijn onnadrukkelijke observatie van het dagelijks leven van morsige sleutelaars kenmerkt zich door humor, melancholie en subtiel spel van onder meer Chloe Sevigny. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Cinecenter, Filmtheater Rialto. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

WILLIAM SHAKESPEARE'S ROMEO & JULIET In zijn tweede speelfilm en Hollywooddebuut verplaatst de Australische regisseur Baz Luhrmann de tragedie uit 1597 naar Verona Beach, een fictieve twintigste-eeuwse, katholieke en Latijns-Amerikaanse metropool. Romeo (Leonardo DiCaprio) en Julia (Claire Danes) beminnen elkaar ondanks de bendeoorlog tussen hun families. Het overrompelende visuele idioom van de film, meer 'Natural Born Killers' dan 'West Side Story', citeert videoclip, bidprentjes en de halve filmhistorie. In 28 theaters.

EN VERDER O Amor Natural Amsterdam: Cinecenter. Utrecht: 't Hoogt; Breaking the Waves Amsterdam: Alhambra, Desmet, Breda: Chassée. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: 't Hoogt; Chacun Cherche Son Chat, Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K. Groningen: Concerthuis en Liga '68; Evita in 18 theaters; Fargo Amsterdam: The Movies, De Meervaart. Groningen: Concerthuis. Maastricht: Lumière; The Hunchback of Notre Dame in 22 theaters; Il Postino, Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K. Groningen: Camera. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: City Theater / Movies; Secrets and Lies in 12 theaters.