Van Gaal: 'Commercie moet in dienst staan van het voetbal'

HOENDERLOO, 27 FEBR. Bij alle commerciële hoogdravendheid dreigt de voetbalwereld het spelletje zelf te vergeten. Dat was de boodschap van Louis van Gaal in Hoenderloo. Hij werd gisteren opgevolgd door Leo Beenhakker als voorzitter van de Vereniging Coaches Betaald Voetbal.

In de commissie die nadenkt over een nieuwe competitie-opzet van de 'BV eredivisie' zit geen enkele trainer, waarschuwde Van Gaal in zijn afscheidsrede. Wel tal van managers met namen als Leunk, Oldenhof en Edelenbos. “Het gevaar is dat de voetbalvisie wordt vergeten”, aldus Van Gaal. Hij had het over commerciële gedachten, tv, marketing. Allemaal mooi en aardig, maar die begrippen dienen volgens Van Gaal toch dienstbaar te zijn aan het voetbal zelf.

De kracht van het Nederlandse voetbal is nu juist de piramidale opbouw die begint bij de jeugdopleiding. De vorming van talenten, maar ook van trainers, ligt in omringende landen op een lager niveau dan in Nederland, zei Van Gaal. “Dat moeten wij bewaren en uitdragen. Wij zijn de professionals en alles moet in dienst staan van het voetbal.” De trainers zelf hebben wel gedachten over de inrichting van de competitie, maar die wilden ze nog niet prijsgeven.

Tijdens de vergadering kwamen de gevolgen van het Bosman-arrest veelvuldig aan de orde. Voetballers zijn sinds december 1995 aan het einde van hun contract vrij om een club te verlaten. Vooral als jeugdige talenten dat doen, kan dat demotiverend zijn voor de opleiding. Want kan een club dan niet beter een speler kopen dan opleiden? Van Gaal had al gevallen gehoord van clubs waar wat de jeugd betreft nu al minder mogelijk is dan voorheen.

“Zo'n BV Eredivisie is dan alleen aardig op korte termijn”, zei Van Gaal. “Maar zo'n competitie heeft bevoorrading nodig met talenten. Er moet niet alleen geld zijn voor de eredivisie, ook voor de rest, voor de amateurs niet te vergeten.”

Een commissie zal op korte termijn een oplossing dienen aan te dragen voor de groep spelers van 16 tot 24 jaar. Bij vertrek willen de clubs toch echt een vergoeding ontvangen als tegemoetkoming in opleidingskosten. Leo van Veen (Go Ahead) vertelde later over de voormalige, vermaarde voetbalschool in Deventer die inmiddels is verkocht uit oogpunt van bezuiniging.

Beenhakker, technisch directeur van Vitesse, voelt het voorzitterschap als een morele verplichting. “Op bepaalde momenten moet je terugbetalen. Ik zit nu 32 jaar in dit schone beroep.” (ANP)