Top LTO is verdeeld over stop mestboycot

BUNNIK, 27 FEBR. Het bestuur van de federatie van land- en tuinbouworganisaties (LTO) adviseert de leden de mestboycot tegen het beleid van de regering te stoppen. Dit heeft voorzitter G. Doornbos van de boerenorganisatie gisteren na een vergadering in Bunnik meegedeeld.

De voorzitters van de sectoren in de LTO zullen met een advies om de boycot te stoppen naar hun leden gaan.

Maar voorzitter W. van den Brink van een van de belangrijkste sectoren, die van de varkenshouders, zal dat besluit zonder advies aan zijn leden meedelen. Van den Brink is het niet eens met dat advies.

De boycot begon eind 1995 en leidde er onder meer toe dat boze varkenshouders het Bureau Heffingen in Assen bezetten en er delen van de mestboekhouding ontvreemdden. Verder joegen ze deurwaarders van hun erf die de heffingen wilden innen.

Voorzitter H. Verkampen van het actiecomité We zijn 't zat vindt de opstelling van Van den Brink “een stap te ver”. Hij wil eerst met de leden praten en naar aanleiding van de uitkomsten daarvan besluiten of de boycot al of niet moet worden gestopt.

Volgens Doornbos is men weliswaar niet blij met de aanvaarding door de Tweede Kamer van de derde fase van de mestwetgeving deze week, maar is er op veel punten toch gescoord. Hij verwacht van de overheid een “generaal pardon” voor de juridische en financiële gevolgen die de boycot heeft gehad.

“We moeten de mouwen opstropen en weer aan het werk gaan”, aldus Doornbos.

Voorzitter J.C. Vogelaar van de melkveehouders, die samen met de varkenshouders de boycot uitvoerde, is wel voor het beëindigen ervan.

“Het gezeik met de stront moet afgelopen zijn, het gaat ons anders voor de voeten lopen”, aldus Vogelaar.