Tien maanden voor bekladden schilderij

AMSTERDAM, 27 FEBR. Alexander Brener (39), de Russische kunstenaar die in januari een groen dollarteken spoot op een schilderij van Kazimir Malevitsj in het Stedelijk Museum in Amsterdam, heeft een gevangenisstraf gekregen van tien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. Aangezien Brener direct na zijn actie in voorlopige hechtenis werd genomen, resteert hem nog een celstraf van ruim 3 maanden. Tegen Brener was achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk geëist.

Volgens de advocaat van Brener, mr. M. Pijnenburg heeft “de rechtbank duidelijk afstand genomen van de zware eis. Ook heeft zij gesteld dat Brener niet louter vanuit destructieve overwegingen gehandeld heeft.” Brener wilde met zijn daad de vercommercialisering van de kunstwereld aan de orde stellen.

De rechtbank legde Brener ook een museumverbod van twee jaar op. Daarnaast moet hij ruim 14.000 gulden restauratie- en taxatiekosten betalen. Brener, die ruim een maand geleden in hongerstaking ging uit protest tegen zijn voorarrest, had eerder aangekondigd die gisteren te beëindigen.

“Het belangrijkste aan het vonnis”, aldus een woordvoerster van het Stedelijk Museum, “is dat er anders dan in voorgaande gevallen een straf is opgelegd. We hopen dat daar een voorbeeldfunctie van uit kan gaan.”