Schandaal drukt beurskoers van ABN Amro

AMSTERDAM, 27 FEBR. De voorkennisaffaire rond de vrouw van een inmiddels opgestapte bestuurder van ABN Amro drukte vanochtend, net als gisteren, de koers van het bankaandeel. De hele beurs lag er bleekjes bij.

AMSTERDAM De graadmeter vande stemming op de Amsterdamse aandelenmarkt, de AEX beursindex, opende vanochtend ruim zeven punten lager, maar tegen het middaguur was het verlies gereduceerd tot nog geen twee punten op een stand van 748,7.

Ondanks mooie winstcijfers ging de koers van de aandelen ABN Amro vanochtend duidelijk achteruit. Handelaren zien het schandaal rond handel met voorkennis door de echtgenote van bestuurder De Bièvre, die gisteren zijn ontslag nam, als een belangrijke oorzaak voor de koersdaling. De koers stond vanochtend even op een verlies van 5,90 gulden, maar tegen de lunch was herstel opgetreden en was het verlies verminderd tot 2 gulden op een niveau van 140,40 gulden.

Het schandaal rond de voormalige bestuurder van ABN Amro, die tot begin dit jaar ook lid was van het dagelijks bestuur van de Amsterdamse effectenbeurs, was op en rond het Beursplein nog steeds het gesprek van de dag. “Dit schaadt het imago van de grootste bank van Nederland.”

Tegelijkertijd was er lof voor het Controlebureau van Amsterdamse beurs, die onderzoeken doet naar handel met voorkennis. “Het lukt toch om mensen te pakken”, zei een handelaar.

Een tweede oorzaak van de koersdaling van ABN Amro was de stemming op de financiële markten. Bankaandelen zijn op het huidige hoge winstniveau kwetsbaar geworden voor een rentestijging en voor het inzakken van het florissante beursklimaat.

De effectenbeurs als geheel gaf vandaag wat terrein prijs, maar minder dan gevreesd was op basis van de uitspraken van Alan Greenspan, de president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, die opnieuw vraagtekens zette bij de hoge beurskoersen.

Beurshandelaren reageerden vanochtend boos op de manier waarop het chemieconcern Akzo Nobel koersgevoelige informatie naar buiten bracht. De koers van het chemieconcern ging aanvankelijk omhoog door de mededeling dat de winstgroei dit jaar zal aanhouden. Pas later bleek dat de Zweedse staatsholding Securum een pakket van 12 procent van de aandelen van Akzo Nobel wil verkopen. De verruiming van het aanbod leidt doorgaans tot lagere koersen. De aandelen Akzo Nobel noteerden vanmiddag 1,10 gulden hoger op 284,20 gulden.

Het mooie toekomstperspectief van handelshuis Hagemeyer beloonden beleggers met een koerswinst van 1,30 gulden op 166,80 gulden.

De Amerikaanse dollar zette zijn opmars op de Europese valutamarkten voort. In Amsterdam kwam een notering van 1,8975 gulden op de beeldschermen van de handelaren. Dat was ruim een halve cent meer dan gisteren.

NEW YORK Wall Street reageerde aangeslagen op de waarschuwingen van Greenspan. De Dow Jones-index zakte met 55,04 punten tot 6983,18. Het maximale verlies bedroeg ongeveer 123 punten.

TOKIO De Japanse effectenbeurs liep aanvankelijk klappen op, in navolging van het Greenspan-effect op Wall Street. De Nikkei beursindex herstelde zich en eindigde 30,64 punten hoger op 19.021,56.