Public relations (1)

Twee krantenberichten en één radiobericht in een week: het parket Rotterdam doet 200 vertraagde kleine zaken (winkeldiefstal, fraude, mishandeling) af zonder strafoplegging omdat de versdatum op de verpakking van de dossiers verstreken is (18 februari); Rotterdamse rechtbank neemt voorlopig geen fraude-zaken aan (20 februari) en het openbaar ministerie spendeert een half miljoen gulden gemeenschapsgeld aan een dure (Berenschot-)pr-adviseur (22 februari).

De 200 Rotterdamse zaken zijn vertraagd wegens capaciteitsproblemen bij het OM en de rechtbank. Fraudezaken kan de rechtbank tot eind april om dezelfde reden niet aannemen. Het halve pr-miljoen, ten slotte, is uitgegeven omdat het OM behoefte heeft aan een beter imago en omdat mevrouw Sorgdragers gestuntel in de IRT-affaire door de afdeling voorlichting van haar ministerie onvoldoende snel en doeltreffend onder het tapijt was geveegd.

Ik ben (helaas) geen 'Berenschotter', maar dit pragmatische advies kan ik niet voor me houden: stuur die dure voormalige campagneleider van PvdA-lijsttrekker Kok naar huis, laat mevrouw Sorgdrager en meneer Docters van Leeuwen voor hun eigen imago zorgen door gewoon hun werk behoorlijk te doen, en besteedt de 3.750 gulden per dag van meneer Istha aan het tijdig afwikkelen van zaken, waarvan een ieders rechtsgevoel het vereist dat ze normaal worden afgedaan. Met het imago van Justitie komt het dan vanzelf goed.

    • C.H. Slechte