Produktie Avebe ligt geheel plat

VEENDAM, 27 FEBR. Personeel van de Avebe-fabriek in Veendam heeft vanochtend als laatste in de rij het werk massaal neergelegd. Alle vier produktiebedrijven van het aardappelzetmeelconcern met ruim 1.500 werknemers liggen nu plat. Ook het distributiepunt van Avebe in het Rail Service Centrum in Veendam is stilgelegd.

De vakbonden eisen een volledige werkgelegenheidsgarantie van de Avebe-directie voor al het personeel. De stakingsleiders trekken zich niets aan van een gisteren aangekondigde concessie van de directie, die het gevreesde reorganisatieplan vervroegd naar buiten wil brengen. “Zolang Avebe geen werkgelegenheidsgarantie afgeeft, gaan de acties door”, aldus stakingsleider F. Kramer van de Industriebond FNV.

De nieuwe directievoorzitter A.J. Zoomers wil dat Avebe zich concentreert op zijn kernactiviteiten. De staking kost Avebe volgens woordvoerder W. Veendorp enkele honderdduizenden guldens per dag. “De acties ondermijnen onze concurrentiepositie.” (ANP)