Ontslagen in Jeltsins staf na feestje

MOSKOU, 27 FEBR. President Jeltsin van Rusland heeft gisteren een aantal leden van zijn persoonlijke entourage, onder wie zijn persoonlijke fotograaf, de officier die het koffertje met de atoomknop draagt en de man die zijn buitenlandse reizen voorbereidt, ontslagen.

De ontslagen in Jeltsins staf zijn een consequentie van een feestje, dat zijn medewerkers onlangs vierden ter gelegenheid van de overwinning van Aleksandr Korzjakov bij tussentijdse verkiezingen voor een zetel in de Doema, het Russische parlement. Het blad Moskovski Komsomolets berichtte daarover de volgende dag.

Korzjakov, een voormalige KGB-generaal, was tot vorig jaar Jeltsins rechterhand, zijn beste vriend en de chef van zijn presidentiële garde. Als zodanig was zijn onofficiële invloed achter de schermen zeer groot.

Hij werd echter midden vorig jaar ontslagen in het kader van een machtsstrijd met Aleksandr Lebed. Sindsdien heeft Korzjakov de president en de regering heftig gehekeld en gedreigd met de onthulling van 'geheimen' van het Kremlin.

Toen Jeltsin van het feestje van zijn staf hoorde, ontstak hij in woede en zette hij de deelnemers op staande voet op straat. Onder hen bevindt zich zijn persoonlijke fotograaf, die bij hem in dienst is geweest sinds hij in 1987 in een conflict met de toenmalige Sovjet-partijleider Michail Gorbatsjov zijn hoge partijfuncties verloor en aan zijn opmars als leider van Rusland begon.

In Moskou wordt verder druk gespeculeerd over de positie van premier Tsjernomyrdin en minister van Defensie Rodionov. Jeltsin heeft Tsjernomyrdin opgedragen hem een lijst met ministers te overhandigen die zouden moeten worden vervangen. Het blad Izvestija meldde gisteren dat Tsjernomyrdin zelf binnenkort wordt ontslagen. Speculaties over het vertrek van Rodionov zijn gebaseerd op kritiek van de president op zijn minister. (Reuter, AP)