Ontslag topbankier na handel met voorkennis

AMSTERDAM, 27 FEBR. Mr. L.D. de Bièvre, lid van de raad van bestuur van de bank ABN Amro, heeft gisteren met onmiddellijke ingang ontslag genomen. De bankbestuurder is in opspraak gekomen door het misbruik van voorwetenschap op de beurs waaraan zijn echtgenote zich schuldig heeft gemaakt.

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 1996 vanmorgen noemde bestuursvoorzitter J. Kalff het “uitermate triest” dat De Bièvre heeft moeten vertrekken: “Het was gisteren een sombere dag; ik heb persoonlijk 33 jaar met hem samengewerkt. Maar de doorslag geeft dat de bank zich houdt aan strikte regels en dat de markt weet dat wij dit doen.”

ABN Amro maakte het terugtreden van De Bièvre gisteren bekend. Hij heeft volgens ABN Amro na een gesprek met de raad van bestuur dinsdagmiddag zelf de conclusie getrokken dat zijn positie onhoudbaar was geworden. Volgens Kalff heeft de oud-bestuurder geen afkoopsom gekregen en is hij met vervroegd pensioen gegaan. De Bièvre (59 jaar) was verantwoordelijk voor de divisie Investment Banking & Global Clients en zou op 1 september met pensioen zijn gegaan.

ABN Amro verwijt De Bièvre dat deze er onvoldoende op heeft toegezien dat iedereen in zijn omgeving zich houdt aan de strikte gedragsregels die gelden voor bestuurders van ondernemingen. “Wat is gebeurd, kan niet - en zeker niet bij een bank”, lichtte een woordvoerder gisteren toe. Het wordt De Bièvre vooral kwalijk genomen dat hij pas zo laat melding heeft gemaakt van de zaak, waarnaar al vanaf 1993 onderzoek wordt gedaan. “Als iets dergelijks gebeurt, moet dit onverwijld worden gemeld”, meent ABN Amro.

Ingewijden bevestigen dat het gaat om handel in aandelen van het vastgoedfonds Breevast, waarin ABN Amro al een decennium grootaandeelhouder is. De echtgenote van De Bièvre kocht in 1992 aandelen Breevast, kort voordat de bank een bod aankondigde en de koers opliep. De officier van justitie heeft meegedeeld dat de echtgenote heeft gehandeld op basis van informatie die zij had gekregen door uitlatingen van De Bièvre. De persofficier van het parket in Amsterdam zegt dat het openbaar ministerie met de vrouw eind januari een schikking is overeengekomen die nu wordt afgehandeld. De vrouw betaalt ongeveer een miljoen gulden aan het openbaar ministerie. De helft daarvan bestaat uit de winst die ze heeft gemaakt op haar aandelentransacties. De andere helft is een boete. Bij de schikking is volgens de persofficier rekening gehouden met het onvermijdelijke ontslag van haar echtgenoot. “Wij voorzagen dat dit zou gebeuren”, is alles wat hij erover kwijt wil.

Pagina 17: 'Snel schoon schip maken'

Volgens de officier van justitie was onderdeel van de schikking met de vrouw dat haar man die schikking zou melden bij de bank. Het dagblad De Telegraaf meldt dat De Bièvre dit pas heeft gedaan, nadat de krant de zaak op het spoor was gekomen. Volgens ABN Amro heeft De Bièvre dinsdagmiddag pas Kalff ingelicht. “De zaak heeft hoe dan ook een uitstraling op de gehele financiële sector, waarin het begrip vertrouwen zeer essentieel is. Er moet zo snel mogelijk schoon schip worden gemaakt”, zei de woordvoerder.

De Bièvre zit sinds gisteren ook niet meer in het bestuur van de Vereniging voor Effectenhandel, die tot 1 januari 1997 de aandelenbeurs leidde. De Bièvre was beursbestuurder sinds december 1993, maar maakte geen deel uit van de Amsterdam Exchanges, de nieuwe gecombineerde aandelen- en effectenbeurs.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stelt de schikking die Justitie heeft getroffen met de vrouw van De Bièvre gelijk aan een gerechtelijke veroordeling. “Deze schikking betekent niets anders dan een de facto veroordeling”, aldus VEB-directeur De Vries. “Dit is weer een zaak, na Weweler, waarbij misbruik van voorwetenschap wordt gestraft.”

De VEB gaat ervan uit dat er naast mevrouw De Bièvre meer mensen misbruik hebben gemaakt van voorkennis bij handel in Breevast. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft echter geen onderzoek lopen naar andere verdachten. Met de schikking is de affaire-Breevast wat Justitie betreft afgedaan.