Ongevallen door verkeerd gebruik van babydraagzak

AMSTERDAM, 27 FEBR. Twee baby's zijn in de afgelopen twee maanden om het leven gekomen doordat hun ouders de baby-draagzak verkeerd gebruikten. Zes kinderen raakten in die periode ernstig gewond terwijl zij werden vervoerd in een draagzak. De ongevallen heben niets te maken met de veiligheid van de baby-draagzakken.

Dit heeft de Stichting Consument en Veilgheid gisteren bekend gemaakt.

Bij de ongevallen met dodelijke afloop hadden de ouders de baby te dik en te warm aangekleed en onder de eigen dichte jas beschermd tegen de weersomstandigheden. De lichaamstemperatuur van de kinderen werd daardoor in korte tijd zo hoog dat zij ernstige ademhalingsproblemen kregen. In de andere gevallen vervoerden de ouders de kinderen op de fiets. Daarbij vielen de baby's uit de draagzak of vielen de ouders met kind en al.

Consument en Veiligheid waarschuwt ouders om baby's nooit in een draagzak te vervoeren op de fiets of in de auto. Goedgekeurde autostoeltjes en fietszitjes zijn het enige juiste middel om kinderen veilig per auto of fiets te vervoeren. Bovendien moet een kind minstens een half jaar oud zijn om op de fiets mee te mogen, maar beter is de leeftijd van een jaar aan te houden.

Bij baby's die in een draagzak worden vervoerd, moet het gezicht altijd vrij blijven. Bovendien mogen de kinderen niet te warm worden aangekleed. De stichting geeft samen met de GGD's en de Thuiszorg tips uit over het gebruik van baby-draagzakken. Deze zijn te verkrijgen bij de consultatiebureaus voor zuigelingen- en kleuterzorg. (ANP)