Needenaren willen niet fuseren

Neede en Haaksbergen ontvouwen volgende week hun plannen voor een fusie. In Neede is protest losgebarsten.

NEEDE, 27 FEBR. Ze zijn te zien op de ruiten van kleine huurwoningen en op de ramen van grote villa's. In winkels en op lantaarnpalen: felgele affiches met een slogan in het Achterhoeks. “Hartstikke mee eens”, zegt een oudere man, die fietst door een winkelstraat. En met enige trots roept hij nog maar eens wat er op die posters staat: Wi'j goat veur Nee.

Een groeiende groep bewoners van het Achterhoekse dorp Neede keert zich tegen de geplande fusie met de naburige gemeente Haaksbergen. Neede is met 11.000 inwoners twee keer zo klein als Haaksbergen. Dinsdag maken de colleges van burgemeester en wethouders van de twee gemeenten hun plannen bekend en op 26 maart worden die in beide gemeenteraden besproken. In 1999 moet het dan zo ver zijn: een nieuwe gemeente, met iets meer dan 35.000 inwoners, 12.500 woningen en een oppervlakte van 15.000 hectare.

Typisch iets voor onze gemeente, zegt een man in een rolstoel die zijn hond uitlaat in de brede straten rond het centrum van Neede. “Ze komen hier pas in actie als het geen zin meer heeft, omdat de kaarten al geschud zijn.' Hoofdschuddend tuft hij verder. “Fuseren is trouwens beter voor Neede”, zegt hij nog. C. Warlé van de Actiegroep 'Wi'j goat veur Nee' is het oneens met beide uitspraken. Volgens hem is het niet te laat. “Volgende week spreekt het college er pas over en eind maart komt het aan de orde in de gemeenteraad. Tot die tijd kunnen we actie voeren.”

De eerste acties hebben Warlé hoop gegeven. Niet alleen hangen mensen die felgele posters achter de ramen, ook de eerste resultaten van een inderhaast georganiseerde handtekeningen-actie laten volgens hem zien dat Neede verdeeld is. Maandag werden er stembussen neergezet bij ondermeer de supermarkten en het cultureel centrum. “Daarin konden mensen een briefje met hun handtekening doen als ze tegen de fusie zijn. Binnen anderhalve dag hadden we al meer dan 500 handtekeningen. Da's veel, man! Als we in totaal 1.500 handtekeningen binnenkrijgen, dan zijn we dik tevreden.”

Argumenten genoeg tegen een fusie, vindt de Actiegroep. Het Gelderse Neede heeft geen binding met het Overijsselse Haaksbergen, en de twee gemeenten liggen te ver uit elkaar. “Stel dat het gemeentehuis straks in Haaksbergen staat. Zie je dan al die ouderen al op de fiets van Neede naar het gemeentehuis rijden?' Bovendien is er geen onderzoek gedaan naar alternatieven. “Niemand heeft gekeken naar de mogelijkheden om zelfstandig te blijven of om eventueel te fuseren met de Gelderse gemeenten Borculo en Eibergen, waarmee Neede veel meer binding heeft.”

Het voormalige textiel-dorp vreest ook dat het twee keer zo grote Haaksbergen straks zal domineren. Na het textieldrama in het begin van de jaren zestig, waarbij de textiel-industrie uit Neede verdween en er tweeduizend werkloze arbeiders achterliet, heeft de Gelderse gemeente zich jarenlang volledig op de wederopbouw gestort. “We hebben hier nu een overdekt zwembad, een mooi cultureel centrum, een bibliotheek, een sportzaal. Die hebben ze in Haaksbergen ook. Als we fuseren en het onderhoud wordt te duur, is de kans groot dat we die voorzieningen hier moeten sluiten. Wij zijn immers kleiner.”

Volgens een 'Houtskoolschets' die de adviseurs Moret Ernst & Young maakten van de nieuwe gemeente pakt de fusie in alle opzichten goed uit voor Neede - van ruimtelijke ordening tot werkgelegenheid.