Mogelijk bod voedde speculatie in Breevast

AMSTERDAM, 27 FEBR. Het was naar verluidt ergens in het najaar van 1992 dat mevrouw De Bièvrehaar echtgenoot, bestuurslid van ABN Amro, hoorde telefoneren over het voornemen van de bank een bod uit te brengen op het beursgenoteerde vastgoedfonds Breevast. Mevrouw de Bièvre heeft de vertrouwelijke informatie daarop te gelde gemaakt op de beurs, zo bevestigde de Amsterdamse persofficier vanochtend.

ABN Amro was vooral geïnteresseerd in Breevast wegens de 130 miljoen gulden aan compensabele verliezen waarover het fonds beschikte, een nalatenschap van het failliete bouwbedrijf Bredero. Op 23 november maakte ABN Amro via een persbericht de tot dan toe vertrouwelijke informatie wereldkundig. De dagen daarvoor was al fors gespeculeerd. De koers van Breevast was in luttele dagen bij forse omzetten met bijna vijf procent gestegen, wat toen al het vermoeden voedde van handel met voorkennis.

Op 14 december kwam ABN Amro met een nieuw persbericht, waarin de bank melding maakte een bod van 15 à 16 gulden per aandeel Breevast te overwegen. De koers van het aandeel steeg nog diezelfde ochtend met ruim twee gulden tot iets meer dan veertien gulden, op vervolgens een paar weken op dat niveau te blijven staan.

Op 13 januari kwam de bank met het derde en laatste persbericht inzake Breevast. De bank trok haar openbaar bod in omdat ze plotseling was geconfronteerd met een miljoenenclaim van de staat op Breevast. De koers kelderde na het bericht met ruim 20 procent tot ongeveer 11 gulden en zakte de dagen daarop verder weg tot het niveau van voor de speculaties over een bod van ABN Amro.

Niet bekend