Longlist Libris Prijs gepubliceerd

AMSTERDAM, 27 FEBR. De uitgeverijen Querido en De Bezige Bij zijn het best vertegenwoordigd op de 'longlist' die de jury van de Libris Literatuur Prijs 1997 gisteren heeft bekend gemaakt. Op de lijst zijn 8 van de 25 titels afkomstig van Querido, onder andere de beide delen van de Tandeloze Tijd-cyclus van A.F.Th. van der Heijden, Poeder en Wind van K. Schippers en Haagse liefde & De vieze engel van P.F. Thomése. Onder de zes titels van De Bezige Bij bevinden zich Kan niet vernietigd worden van Tonnus Oosterhoff en Het pak van Kleindienst van Allard Schröder.

Grote verliezers bij de jury, bestaande uit W. Dik, Graa Boomsma, Dick van Halsema, Monika van Paemel en Hanneke Wijgh, zijn uitgeverij Meulenhoff en de Contact-Veen-Atlas-groep. Meulenhoff zag alleen De weg naar het pompstation van Hermine de Graaf geselecteerd, en Contact alleen Verborgen gebreken van Renate Dorrestein. De kleine uitgeverijen Vassallucci en Van Oorschot kregen ieder twee titels op de lijst, van Carl Friedman, J.J. Voskuil, Chaja Polak en de Marokkaanse debutant Abdelkader Benali. Van Voskuil werd alleen Vuile handen, het tweede deel van zijn cyclus Het bureau geselecteerd. Het eerste deel, Meneer Beerta, werd minder goed bevonden.