KUNST

Het eerste naoorlogse kabinet was vastbesloten een actief kunstbeleid te voeren om zo een bijdrage te leveren aan de volksopvoeding. Voortaan moest een vast percentage - ongeveer één procent - van de kosten van een nieuw rijksgebouw besteed worden aan kunst.

Het is de enige structurele voorziening voor grote kunstopdrachten in Nederland.

Kunstenaars die zich inschrijven worden geselecteerd door de Rijksgebouwendienst. De invulling van de opdracht wordt aan de creativiteit van de kunstenaar overgelaten. Er hoeft geen link te zijn tussen de functie van het gebouw en de betekenis van het kunstwerk. Het beeld van Claire Beghyn staat sinds 1993 in het belastingkantoor in Amersfoort. Het beeld is gemaakt van op elkaar gestapelde houten blokken en reikt tot de tweede verdieping. Beghyn: “Het stelt het draaien van het lichaam voor tot het valt. Dat uiterste moment en die spanning heb ik vastgelegd in het beeld.”