Klassieke cd's

'Platenmaatschappijen verliezen hun monopolie', kopt het artikel van Kasper Jansen (17 februari). Aan welke concurrenten? Kasper noemt enkele marginale alternatieve producenten, maar de meest spectaculaire en succesvolle noemt hij niet: de drogisterijketen Kruidvat. Ik vermoed dat de gesignaleerde omzetdaling ruimschoots gecompenseerd wordt door de verkoop van klassieke cd's door Kruidvat voor de prijs van ... een rijksdaalder per stuk. Voor het leeuwendeel zijn het Slowaakse uitvoeringen van een doorgaans uitstekende kwaliteit.

Wat vooral opvalt is het niet-epaterende van de uitvoeringen, geheel anders dan veel Westeuropese en Amerikaanse uitvoeringen. De uitvoeringen van het Slowaaks Philharmonisch orkest o.l.v. Bystrik Rezucha en van het Slowaaks Kamerorkest o.l.v. Bohdan Warchal, om maar de meest frequent voorkomende namen te noemen, klinken onopgesmukt, natuurlijk, levendig, bijna argeloos. De zijdeachtige orkestklank en de zaalakoestiek zijn een verrukking voor het oor. Sommige uitvoeringen koester ik als de beste die ik ken, o.a. Beethovens Pastorale en Dvoraks celloconcert. Als er eens een minder geslaagde uitvoering tussen zit, hoef je daar gezien de prijs niet eens spijt van te hebben. De afgelopen paar jaar heb ik zo'n zestig cd's bij Kruidvat weggehaald voor nog geen honderdvijftig gulden. In die tijd heb ik geloof ik maar één cd bij de erkende cd-handel gekocht. En ik ben zeker de enige niet. De voorraden klassieke cd's bij Kruidvat zijn steeds binnen enkele dagen uitverkocht. Deze stuntverkoop zou wel eens de hoofdoorzaak kunnen zijn van de gesignaleerde 'teruggang' in de verkoop van klassieke cd's. In feite is het een hausse. Ik verbaas mij er alleen over dat deze opvallende ontwikkeling consequent wordt doodgezwegen in de pers.

    • A.J. Schoneveld