Kinderagenda

Max Velthuijs

Veel kinderen kennen het werk van de tekenaar Max Velthuijs, omdat hij heel veel kinderboeken heeft geïllustreerd. Bijvoorbeeld de boeken van Kikker en zijn vriendjes Eend, Varkentje, Haas en Rat? Het Stedelijk Museum Zutphen kwam op het idee de tekeningen van Velthuijs op een bijzondere manier te exposeren: alles hangt op ooghoogte van kinderen vanaf vier jaar. Ouders moeten om het werk te zien dus even door de knieën. Bovendien kunnen kinderen aan de tentoonstelling deelnemen, want er kan getekend en gekleurd worden (ontwerp, maak of teken je eigen 'Kikker', iets opschrijven mag ook als het maar te maken heeft met Kikker van Max Velthuijs. Stuur het werkstuk op of lever het in bij de museumbalie vóór 11 mei, wel duidelijk naam, leeftijd, adres en telefoonnummer vermelden). Alle kikkers zullen worden tentoongesteld in de hal van het museum. Er is een huisje gemaakt zoals in de Kikkerboeken, daar liggen prentenboeken en een Velthuijspuzzel. En verder kan er op kikkerstoelen naar video's worden gekeken, zijn er kijk- en zoekopdrachten en kleurplaten. Max Velthuijs, Prenten voor kleine en grote mensen, t/m 25 mei. Open di-vrij 11-17u, za-zo 13u30-17u, toegang ƒ 5,-; kinderen tot 12 jaar gratis. Stedelijk Museum Zutphen, Rozengracht 3. Inl 0575-516878.

Kinderkunstclub

Rotterdamse stadskinderen die belang stellen in de natuur maar niet veel naar buiten gaan, kunnen terecht in de pas gerestaureerde Hoboken Salon van het Natuurmuseum. In de Krokusvakantie is daar dagelijks een 'Kinderkunstclub', waar een 'stokdiertje' kan worden gemaakt voor de 'Ark van Annie'. Daarmee wordt Annie M.G. Schmidt bedoeld, de inspiratiebron van de Kinderkunstclub. En kinderen kunnen met potlood en papier opgezette beesten natekenen van kinderboeken-illustrator Geerten ten Bosch - van wie ook werk in de Salon hangt. Op zo 9 mrt is er om 13u30 en 15u de familievoorstelling 'Ik wou dat ik de laatste was', gespeeld door de jeugdtheaterschool Zuid-Holland, over een schaap dat graag het laatste dier van haar soort wil zijn. Kinderkunstclub, van 6 t/m 12 jaar, 1-2 en 5 t/m 8 mrt 14-15u30 en 15u15-17u. Toegang ƒ 2,50 bovenop de normale toegangsprijs. Natuurmuseum Rotterdam, Westzeedijk 345 (in het Museumpark). Res 010-4364222

Zelf vliegers maken

Hoe prachtig is het niet een vlieger in de lucht te zien vliegen. Nu bestaat er ook de mogelijkheid om zo'n vlieger zelf te maken. Op 5 mrt kunnen kinderen van 6 tot 15 jaar een cursus 'vliegers bouwen' volgen in het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol. De cursus duurt van 13u30 tot 17u, die tijd is ook wel nodig om een echte goede vlieger te leren maken. Kinderen kunnen kiezen uit twee soorten: met of zonder houten latten. Terwijl de kinderen aan het werk zijn, kunnen ouders de meer dan 25 echte historische vliegtuigen bekijken waartussen de cursus plaatsvindt. Prijs, incl. toegang museum en materiaal: ƒ 19,75. Res 020-6041521.

Willem Barentsz

Het voorjaar is in aantocht, maar vier honderd jaar geleden was het nog steeds winter voor Willem Barentsz en zijn mannen. Zij zaten toen nog op Nova Zembla tussen sneeuw en ijs in hun 'Behouden Huys', dat ze met hout van hun schip en afvalhout hadden gemaakt. Pas tegen de zomer konden ze beginnen met het bouwen van een sloep en na veel ontberingen keerden ze maanden later terug in Nederland. Over Willem Barentsz en zijn bemanning is in het Scheepvaartmuseum een tentoonstelling 'Gevangen in het IJs, Willem Barentsz overwintert in het Behouden Huys 1596-1597' en van 2 t/m 5 mrt om 13u30 en 15u15 vertelt een verhalenverteller spannende verhalen over de lange en gevaarlijke reis van Willem Barentsz en over de overwintering. Ook zoekt het museum nog steeds overwinteraars van 6 t/m 12 jaar, die het leuk vinden om in het ruim van het VOC-schip aan de kade vilten schoenen en bontmutsen te maken op 28 febr en 6 en 7 mrt vanaf 15u15. En op 4 en 6 mrt is de radiohut door een marconist bemand. Hij leert je hoe je een morsebericht moet seinen, beluisteren en op print uitwerken; ook vertelt hij wat radiotelegrafie is en waarvoor die wordt gebruikt. Nederlands Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Open di t/m za 10-17u, zo 12-17u. Inl 020-5232222.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.