Jachthavens in het IJsselmeer-Waddengebied

Jachthaven Muiden (0294-261540). Thuishaven van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereniging, de oudste watersportverenigng van Nederland. De vereniging heeft 900 leden en beschikt over 160 ligplaatsen in Muiden en 190 in de Oude Spoorhaven van Enkhuizen. Muiden geldt als de sjiekste jachthaven van Nederland. De Groene Draeck van koningin Beatrix geniet er gastvrijheid en ook toppers uit het bedrijfsleven (onder wie Andrew Land van Hagemeyer en Frits Goldschmeding van Randstad) schrobben er hun dek. Goed voor netwerkers.

Seaport Marina IJmuiden (0255-560300). 700 ligplaatsen. Nederlands enige zeejachthaven waar Bill Gates met zijn in Nederland gebouwde jacht kan aanleggen. De club The Dutch Admirals biedt een spectaculair uitzicht over de Noordzee en de Hoogovens. Het duingebied rond de haven oogt nog wat kaal, maar plaats is er altijd in de haven. Publiek: nieuwe rijken, stoere zeezeilers, smokkelaars. Groot voordeel: in vijf minuten op de Noordzee.

Terschelling (0562-443337). Typische passanten-haven. In het hoogseizoen zeer vol en rumoerig. Rijen van meer dan vijf boten naast elkaar zijn geen uitzondering. De ligging aan de Dellewal is mooi, maar de nachtrust is door aangeschoten discogangers en varensgasten niet altijd verzekerd. Wie niet kan slapen, kan genieten van de lange, zwaaiende armen van de Brandaris. Weinig voorzieningen. Tip: in de zomer 's nachts naar Vlieland varen.

Vlieland (0562-451478.) Als een noordwester de stranden kapot beukt, voelt het nergens beschutter en veiliger dan in dit gezellige jachthaventje. Voor de havenmond staat echter een verraderlijk krachtige stroming, zoals prins Willem-Alexander enkele jaren gelden merkte toen hij met de Groene Draeck een aanvaring veroorzaakte. Echte zeilershaven, waar de Beerenburg rijkelijk vloeit. Grootste attractie: zeehonden kijken op de zandplaat de Richel.

Marina Hindeloopen (0514-524524). 550 ligplaatsen. Goed georganiseerde familiehaven, door velen geïmiteerd. De van oorsprong natuurlijke haven ligt buitendijks, maar op steenworp afstand van het charmante stadje met overdekt zwembad en kinderboerderij. Uitstapje: de bossen van Gaasterland.

Jachthaven Naarden (035-6942106). Ooit gemeentehaven, vorig jaar geprivatiseerd. Met 1200 ligplaatsen de grootste van Nederland. Meer dan de helft van de schepen voert de Duitse vlag, net als in Muiderzand en Lelystad. Veel gezinnen, maar ook populair bij het Gooi en het Akzo-management.

Jachthaven Noorderhaven, Harlingen. (0517-415666). Harlingen is het centrum van de bruine vloot, de grote traditionele charterschepen voor groepen. De getijdenhaven in de Noorderhaven is bij laag water hier en daar wat ondiep, maar tussen de 17de-eeuwse pakhuizen en grachtenpanden ligt het majestueus. Ideale uitvalsbasis voor de Wadden en IJsselmeer.

Flevo Marina, Lelystad. (0320-279800). Telt 1050 ligplaatsen, maar wordt de komende jaren met nog circa tweehonderd plaatsen uitgebreid. Veel voorzieningen: klein winkelcentrum, supermarkt, bakkerij, terrasjes en een restaurant, charterbedrijven (ook voor bruine-vlootgroepen). Beschikt over eigen winterstalling en reparatiebedrijf. Niet zozeer gezellige, als wel praktische haven. Geen files, frisse lucht.

Laaksum (Friesland). Geheime tip van Jos de Vries, directeur-eigenaar van de jachthavens van Hindeloopen en Stavoren. Haventje waar vroeger maar één vissersboot lag. Aantal ligplaatsen nu: vier. Voorzieningen: geen.