Indonesië pakt strijders 'Vrij Atjeh' op

JAKARTA, 27 FEBR. Het Indonesische leger heeft in totaal dertien mensen opgepakt die ervan worden verdacht met geweld te strijden voor de omvorming van de provincie Atjeh op Sumatra tot een onafhankelijke moslimstaat. Ook werden wapens en munitie in beslag genomen.

Een woordvoerder van de Indonesische strijdkrachten heeft dat verklaard. Twee separatisten zouden afgelopen dinsdag zijn aangehouden na een vuurgevecht in een dorp in de buurt van de hoofdstad van het regentschap Noord-Atjeh, terwijl die dag ook in Oost-Atjeh invallen zouden zijn gedaan.

Een andere woordvoerder zei dat aanhangers van de onafhankelijkheidsstrijd in Atjeh plannen hadden voor aanslagen op de gaswinnings-installaties te Arun, in het noorden van Sumatra. Maar 'bronnen' bij de 'Beweging Vrij Atjeh' hebben dat als “pure leugens” van de hand gewezen.

De strijd voor een moslimstaat kreeg in december 1976 een nieuwe impuls met de oprichting van de 'Beweging Vrij Atjeh' door een kleine groep van mensen rond de zakenman Hasan di Tiro. De beweging speelt in op onlustgevoelens onder de bevolking dat Atjeh zelf nauwelijks profiteert van de gasopbrengsten. (AP, AFP)