Het wilde westen in een dorpsdisco

Bij een schietpartij in een discotheek in Heerhugowaard vielen het afgelopen weekeinde twee doden, onder wie de portier. Volgens buurtbewoners was de dorpsdancing al lang uit zijn krachten gegroeid. “Onze meiden gaan er niet meer heen.”

HEERHUGOWAARD/ALKMAAR, 27 FEBR. In het Turkse koffiehuis van de gebroeders Kocer boven café Het Eiland te Alkmaar heerst een rouwstemming. Drie broers van Erdogan Kocer (40), een portier van discotheek The Drome in Heerhugowaard die in de nacht van zaterdag op zondag is doodgeschoten, zitten zwijgend aan een lange tafel.

Binnenstromende vrienden en kennissen voegen zich bij hen. Met drie van zijn broers had Erdogan Kocer een bedrijfje dat portiersdiensten verhuurt in heel Noord-Holland. “Mijn broer is slachtoffer geworden van zijn werk”, zegt een van de broers. Hij weet wat een portier te doen staat als er ruzie is in de disco: “dan spring je er tussen. Maar op een pistoolschot reken je niet”. Erdogan Kocer is gisteren begraven.

Drie Antilliaanse jongens uit Amsterdam kregen zaterdagnacht rond sluitingstijd in de disco ruzie met drie andere jongens over een paar meisjes. Nadat de portier hen had gekalmeerd, laaide de ruzie even later weer op en viel er een schot waarmee Erdogan Kocer dodelijk werd getroffen. Later vielen er buiten nog meer schoten waardoor de 20-jarige Marvin Tilborg, een van de drie jongens uit Amsterdam, om het leven kwam. Ook vielen er zeven gewonden.

De politie arresteerde de twee jongens uit Amsterdam, die mogelijk op de portier hebben geschoten. Wie later Marvin Tilborg heeft geraakt is onduidelijk.

Buurtbewoners vinden dat de vroegere dorpsdancing uit zijn jasje is gegroeid. De discotheek, die tussen de woonhuizen van Heerhugowaard staat en enkele jaren geleden voor veel geld is verbouwd, wordt bezocht door jongeren uit de wijde omtrek en is vooral geliefd bij allochtonen.

Een mysterieuze bijkomstigheid in de zaak is de brand die een dag na de schietpartij in de disco werd gesticht en de eigenaardige teksten die daarbij op de muur van de discotheek werden gekalkt. Op de muur staat: 'OKI has had enough. Westside will take revange. Staatsliedenbuurt. Only God can judge me now. For the murderer: you can run and ya can hide but we will find ya and when you think it's over were standing right behind ya.'

De politie staat voor een raadsel. Dat de disco haar klanten trekt ver buiten Heerhugowaard, tot aan Amsterdam en Rotterdam toe, bemoeilijkt het onderzoek, zegt politie-woordvoerder Stam. “Het wordt steeds ingewikkelder”, verzucht hij. “Als het om Heerhugowaarders gaat, heb je het over Jantje, Klaasje en Pietje. Maar in deze zaak moeten we het doen met de beschrijving van een jas.”

Het toelatingsbeleid van 'The Drome' is soepel, in tegenstelling tot dat van veel andere clubs in Noord-Holland en Amsterdam, die zich vaak beroepen op hun recht alleen 'leden' toe te laten. Dat verklaart volgens een disc-jockey van The Drome de grote aantrekkingskracht van de disco op allochtonen, die in etablissementen elders worden geweigerd. “In Heiloo laten ze je er niet in als je zwart bent. Maar bij ons mag altijd iedereen binnenkomen”, zegt hij. “Ze zijn wat makkelijker met binnenlaten, bevestigt politieman Stam. Volgens de disc-jockey moet dat ook zo blijven. “Tien procent van de bevolking is allochtoon. Het zou veel erger zijn als hier géén allochtonen zouden komen.” Ook de muziek in The Drome, soul-achtige R&B, trekt volgens hem allochtonen aan.

Een tachtigtal buurtbewoners van Heerhugowaard voert met de vereniging 't Oude Centrum' al veertien jaar strijd tegen de overlast van de disco: het geschreeuw op straat, de toeterende autos, het geweld, het vandalisme. Het is vreemd volk dat op die disco af komt, meent een vrouw die tegenover de disco woont. “Ik heb ze hier in hun blote kont over straat zien rennen.” Haar man herinnert zich het 'danszaaltje' dat The Drome dertig jaar geleden was toen hij er nog kwam: om acht uur was de zaal vol, om twaalf uur ging het licht aan en dan kwam de haringkar voorrijden. “Om één uur was iedereen thuis.”

Als lid van het bestuur van de bewonersvereniging bewaart hij in een la een lijvig dossier over de problemen met de disco. In november 1993 raakten Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse jongeren uit heel Noord-Holland na sluitingstijd van The Drome met elkaar slaags op straat, in mei 1995 werd de discotheek door Amsterdammers na een vechtpartij beschoten vanuit een auto, in datzelfde jaar werden op oudejaarsnacht na een hevige vechtpartij twee portiers van de disco aangehouden. In 1991 sloten horeca, politie en gemeente een convenant waarin een sluitingstijd en instelling van een bewakingsdienst werden afgesproken. Maar de bewakingsdienst werd de horeca al gauw te duur en de politie heeft voor permanente surveillance bij de disco niet genoeg mankracht.

Onze jeugd heeft recht op een disco, zegt het bestuurslid van de vereniging, maar deze disco is allang niet meer van de Heerhugowaarders. “Onze meiden gaan er niet meer heen.” De eigenaar van The Drome denkt alleen maar aan geld verdienen, zegt hij. Hij haalt een folder te voorschijn met daarop de foto van een vrouw met grote borsten en de tekst: 'The Drome Beach Party', wake up the wild side'. “Dit delen ze uit door heel Noord-Holland”.

De Turkse portiers vrezen de beschuldigende vinger: het zullen die Turken wel weer zijn. Maar zij zijn er juist om de ruzies te kalmeren, zeggen ze. Ze wonen al 23 jaar in Nederland en hebben zich aangepast. “We zijn niet uit op wraak. We vertrouwen op de Nederlandse rechtsstaat.” Het zijn de drugs waardoor het nachtleven zo gewelddadig is geworden, zegt een van de broers. “Vroeger was het even knokken en dan gaven ze elkaar weer een hand. Maar tegenwoordig hebben ze allemaal hun neus vol (met cocaïne, red.), en zijn ze agressief.” Volgens politieman Stam is het wapenbezit het grootste probleem. “Ze lopen rond met vuurwapens en stilettos. Dat is de reden dat zo'n onbenullige ruzie om een meisje uitmondt in een slachtpartij.” De politie staat machteloos. “We hebben een tijdje kofferbakken gecontroleerd van auto's die richting de disco reden, maar dat kun je niet iedere avond doen.”

Burgemeester Vermeer van Heerhugowaard heeft gisteren in een gesprek met de buurtbewoners beloofd de beveiliging rond de disco te vergroten en te onderzoeken of de disco niet kan verhuizen naar een minder dichtbevolkt gebied. Het incident heeft hem verbaasd. “Wij hadden de indruk dat de problemen redelijk beheersbaar waren.”

    • Daniela Hooghiemstra