Herstel Dow Jones na val; Greenspan waarschuwt voor koersen

NEW YORK, 27 FEBR. Topman Alan Greenspan van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft gisteren opnieuw gewaarschuwd voor te grote koersstijgingen op de effectenmarkten. De Dow Jones daalde daarop meer dan 120 punten, maar herstelde zich weer.

Greenspan sprak voor de bankcommissie van de senaat. Desgevraagd wilde hij een renteverhoging bij de volgende vergadering van het beleidsbepalend comité van de Fed niet uitsluiten.

“Overmatig optimisme zaait het zaad van zijn eigen terugslag in de vorm van onevenwichtigheden die ertoe neigen op den duur groter te worden”, aldus de Fed-voorzitter. Greenspans uitspraken worden altijd op een goudschaaltje gewogen om de juiste betekenis te achterhalen. Analisten probeerden allemaal een draai te geven aan Greenspans woorden. De vaak wollige, zeer omzichtige zinnen van de Fed-voorzitter vormen een taal die ook wel Greenspeak heet. Dat niet alle vertalers het eens zijn over de betekenis ervan bleek ook gisteren weer.

Toen Greenspan zijn halfjaarlijkse optreden voor de bankcommissie was begonnen kelderde de Dow Jones met ongeveer honderd punten, maar hij herstelde zich weer tot min vijfendertig. Alles leek weer onder controle, totdat andere analisten op de obligatiemarkt kennelijk een nieuwe onheilspellende interpretatie hadden gevonden. De daling van de koers van de 30-jarige staatsobligatie sleepte de Dow in zijn val mee tot minus 122. Uiteindelijk sloot de markt op 6983.18, wat 55 punten minder is dan de slotkoers van eergisteren.

“De Fed is al geruime tijd ongerust over de arbeidsmarkt en de prijzen van effecten”, aldus William Wilson, econoom bij Comerica Bank in Detroit. “Greenspan hoopt dat de markten reageren op zijn woorden en de rente stijgt. Dat remt kredietactiviteit af.”

Obligatiehandelaren en centrale bankiers letten altijd zorgvuldig op inflatieverwachtingen en houden daarom ook elkaar in de gaten. De verwachting is dat de Fed uitkijkt naar enkele belangrijke economische cijfers, zoals de consumentenverkopen en de werkgelegenheidsontwikkeling van deze maand.

Wilson was gisteren aanwezig op een bijeenkomst waar economen hun bevindingen doorgeven aan bankrapporteurs die het zogenoemde 'beigeboek' samenstellen. Dit tweemaandelijks rapport komt tien dagen uit voor elke vergadering van de beleidsbepalers van de Fed en is zeer invloedrijk. Volgens Wilson is er onder economen veel zorg over mogelijke looninflatie. “Al een jaar lang vertoont de arbeidsmarkt een krapte, maar nu beginnen werknemers ook hogere lonen te eisen. De vraag is of de arbeidsproduktiviteit daarmee gelijke tred kan houden of dat het doorwerkt in de prijzen.” Amerikanen maakten zich voorheen zorgen over baanzekerheid, nu richten ze zich weer op hogere salarissen en dat kan de inflatie aanwakkeren.

Een lichtpuntje bij dit alles is volgens Wilson de hogere dollar. Die zorgt ervoor dat Amerikaanse producenten recentelijk gedwongen zijn hun prijzen relatief laag te houden om te kunnen concurreren met goedkopere invoerprodukten. “De stijging van de dollar is er de oorzaak van dat de Fed de rente nog niet heeft verhoogd”, aldus Wilson.

    • Lucas Ligtenberg