Grootste producent modems gekocht voor 6,6 mld dollar

NEW YORK, 27 FEBR. Het Californische bedrijf 3Com koopt modemproducent US Robotics voor 6,6 miljard dollar in aandelen. Dat hebben de twee bedrijven gisteren bekendgemaakt.

De twee bedrijven zullen samengevoegd een omzet van 5 miljard dollar hebben en 12.000 werknemers. US Robotics gaat geheel op in 3Com, een producent van netwerksystemen voor bedrijven. US Robotics is de meest succesvolle modemproducent van dit moment en heeft juist vorige week een nieuw supermodem met een snelheid van 57.6 kbps op de markt gebracht.

Netwerkproducent 3Com is bijzonder snel gegroeid door succesvolle acquisities. Topman Eric A. Benhamou is voortvarend in overnames, maar weet ze ook snel en goed te integreren in het bedrijf. 3Com is daardoor een belangrijke speler geworden en maakt smartcards, servers, switches en netwerksystemen.

Waar twee of meer systemen verbonden moeten worden, duikt 3Com op met een strategische of technologische oplossing.

Analisten verwachten dat de fusie van 3Com en US Robotics het bedrijf actiever zal maken op de Internetmarkt. Met Netscape-topman Jim Barksdale in zijn raad van commissarissen zal 3Com zich meer op particuliere consumenten gaan richten. Voorwaarde voor succes is snellere verbinding en groter vermogen om datapakketten via het net te verzenden. Grote concurrent voor 3Com is daarbij Cisco Systems.

Twee jaar geleden brak 3Com ook bij het grote publiek door of dat publiek het nu wilde of niet. Het beroemde Candlestick Park stadion in San Francisco werd omgedoopt tot 3Compark, tot verschrikking van talloze footballfans. Het past geheel in de visie van Benhamou om over enkele jaren een bedrijf te zijn dat voor een groot deel aan consumenten en kleine bedrijven levert.

Onlangs hadden de aandelen van bedrijven als US Robotics, Cisco maar vooral 3Com het zwaar te verduren, omdat de vooruitzichten volgens analisten tegenvallen. 3Com is de laatste jaren enorm gegroeid. Het gebroken boekjaar 1996, dat eindigde op 31 mei, liet een omzet zien van 2,3 miljard dollar, wat 46 procent hoger lag dan het jaar daarvoor. 3Com was op het moment van de halvering van zijn aandeelkoers al aan het praten met US Robotics.