Gevangenen Franse cel niet overgedragen

ROTTERDAM, 27 FEBR. Frankrijk weigert systematisch Nederlandse gedetineerden die in Frankrijk gevangen zitten, over te dragen zodat ze hun straf verder hier kunnen uitzitten. Nederland kan daar echter weinig aan doen, zei minister Sorgdrager (Justitie) vanmorgen in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van CDA, D66 en VVD.

Volgens Sorgdrager kan Nederland niet meer doen dan Frankrijk informeel aanspreken. “We staan machteloos. We zullen het aan de orde blijven stellen, maar het is een interne Franse aangelegenheid.”

Nederland en Frankrijk zijn partij bij een Europees verdrag dat de overdracht van gedetineerden regelt. Het verdrag verplicht tot “een zo groot mogelijke samenwerking”, maar schept geen concrete verplichting om gedetineerden over te dragen. Nederland draagt Fransen die hier vastzitten doorgaans wel over aan Frankrijk. CDA, D66 en VVD vinden dat het tijd wordt voor 'tweerichtingsverkeer'.

Begin deze maand verbleven 223 Nederlanders in een Franse gevangenis, waarvan 191 wegens een drugsdelict. De Franse rechter legt drugssmokkelaars, naast een gevangenisstraf, vaak ook een douaneboete op voor de import van de drugs. De boete kan oplopen tot twee keer de waarde van de drugs. Volgens het Nederlandse ministerie van Justitie draagt Frankrijk een gedetineerde in de regel niet over als hij de boete niet heeft betaald, tenzij hij aantoont dat hij geen geld heeft. Dat laatste is echter lastig, onder meer doordat de Franse rechter het zogeheten 'bewijs van onvermogen' van de Nederlandse sociale diensten veelal niet accepteert als voldoende bewijs.