EU is 'misdadig en tamelijk dwaas'

ATHENE/ LARNACA, 27 FEBR. Griekenland heeft gisteren onderstreept dat de Europese Unie een “prijs zal moeten betalen” voor haar aandringen dat “alle Cyprioten” - dus ook Turks-Cyprioten - worden betrokken bij de onderhandelingen over toetreding van Cyprus tot de EU. Athene ziet dit als schending van het akkoord van maart 1995 over de voorwaarden rond toetreding van Cyprus, waarin niet wordt gesproken van Turks-Cyprische deelneming.

De opstelling van de 14 kwam dinsdag in Brussel naar buiten tijdens de jaarlijkse associatieraad met Cyprus. Turkije sprak gisteren van een “positieve stap”, die leidt naar “begrip dat Cyprus niet alleen uit het Grieks-Cyprische deel bestaat”.

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Theodoros Pangalos, zei gisteren op een persconferentie in Athene dat zijn Duitse ambtgenoot Klaus Kinkel en de Brit Malcolm Rifkind het initiatief hebben genomen tot de verschuiving. Hij sprak van “misdadig en tamelijk dwaas gedrag” van Duitsland en Groot-Brittannië, omdat “het geen perspectief heeft en de koers van Cyprus naar Europa een halt toeroept”. “De heer Kinkel en de heer Rifkind hebben Turkije een geschenk gegeven. Nu moeten ze de rekening betalen”, aldus Pangalos. Hij herhaalde een Grieks dreigement van dinsdag dat Athene de uitbreiding van de EU naar het oosten zal blokkeren als de overige EU-staten blijven aandringen op Tuyrks-Cyprische betrokkenheid bij de toetredingsonderhandelingen met Cyprus, die eind dit jaar of begin volgend jaar moeten beginnen.

Op de eerste dag van een bezoek aan Cyprus zelf herhaalde Europees Commissaris Hans van den Broek dat de Turks-Cyprioten op de een of andere wijze bij de onderhandelingen met de EU moeten worden betrokken. Maar hij ontkende dat dit neerkomt op een positiewijziging van de EU minus Griekenland. Van den Broek bezoekt na het Griekse deel ook het Turkse deel van Cyprus. (Reuter, AFP)