Duitse activisten bekogelen minister

LÜCHOW, 27 FEBR. Anti-nucleaire activisten hebben gisteren de Duitse minister van Milieu Angela Merkel (CDU) met eieren bekogeld. Merkel sprak in de Noordduitse stad Lüchow met lokale autoriteiten, die gekant zijn tegen het transport van hoog-radioactief afval naar de tijdelijke opslag bij het plaatsje Gorleben (nabij Lüchow) in Nedersaksen.

De emoties over het zogeheten Castor-transport lopen ook ditmaal hoog op. De hele week worden er al sabotage-acties tegen het treinverkeer in Duitsland uitgevoerd. Gisteravond raakte de dienstregeling rond Hamburg en in de deelstaat Sleeswijk-Holstein in de war door brandstichtingen in schakelkasten. Honderden scholieren in de streek Wendlang hebben sporthallen bezet en gebarricadeerd. De federale overheid heeft die hallen gevorderd om oproerpolitie te huisvesten.

Vrijdag gaan de eerste zendingen radioactief afval vanuit de Beierse kerncentrale Gundremmingen op de rails. In het weekeind worden vier treinen van Duitse centrales in de buurt van Stuttgart met transporten opgewerkt afval uit Frankrijk verenigd, waarna het transport langzaam naar het Noordduitse Dannenberg rijdt. Daar worden ze volgens het huidige schema maandag overgeladen op vrachtwagens en naar Gorleben gereden.

'Gorleben' is al decennialang het symbool van het anti-kernenergieprotest in Duitsland. Soortgelijke transporten naar opslaghallen bij de plaatsen Ahaus en Greifswald stuiten nauwelijks op verzet. In mei vorig jaar, toen 19.000 politie-agenten het treintransport naar Gorleben beschermden, kwam het tot ware veldslagen met duizenden linkse 'Autonomen'. Betogers legden barricades op het spoor, schroefden rails los en vernielden bovenleidingen. Dit jaar zetten de autoriteiten 30.000 man politie in. De deelstaat Nedersaksen tracht via het constitutioneel gerechtshof gedaan te krijgen dat de federale overheid voor de kosten opdraait. Die zijn geraamd op 46 miljoen mark, maar volgens de Nedersaksische SDP-premier Glogowski bedragen de werkelijke kosten 66 miljoen mark.

De Duitse regering stelt dat het land contractueel en moreel gebonden is het afval, dat deels in Frankrijk is opgewerkt, op te slaan. De SDP, die in de jaren zeventig als regeringspartij koos voor opslag in Gorleben, acht nucleaire transporten nu “gevaarlijk en overbodig”. (AP, AFP, Reuter)